19 neves civil szervezet állt ki a pedagógusok mellett, közleményt adtak ki a sztrájk támogatásáról

Közös nyilatkozatot adtak ki.

Pénteken tovább folytatódtak a tanárok engedetlenségi akciói, országszerte több iskola pedagógusai tagadják meg a munkát a sztrájkjog ellehetetlenítését kimondó kormányrendelet miatt. A február 11-én megjelent rendelet a pedagógusok szerint válaszlépés volt a kormánytól, mert a tanárok március 16-ra országos sztrájkot hirdettek

a bérek növelése, a munkaterhek csökkentése, és a beoltatlan tanárok munkában maradása miatt.

Pénteken a polgári engedetlenséghez több vidéki iskola is csatlakozott a tanárokkal együtt. Tiltakozást szerveztek a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban, a Pécsi Tudományegyetem 1. számú Gyakorló Általános Iskolában, a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskolában, a Ráckevei Ady Endre Gimnáziumban, a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégiumban és a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban.

Budapestről a XVIII. kerületi Bókay Árpád Általános Iskola, a Klebelsberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium, az Óbudai Nagy László Általános Iskola, a kispesti Pannónia Általános Iskola, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium, a Sashalmi Tanoda Általános Iskola, a Grassalkovich Antal Általános Iskola, a Bókay Árpád Általános Iskola, a Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium, a zuglói Játékszín Óvoda, a Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium és Gimnázium, és a XX. kerületi Kossuth Lajos Gimnázium több pedagógusa nem vette fel a munkát.

A szülők és a volt diákok kiállása után újdonság, hogy

a pedagógusokat 19 civil szervezet is támogatja.

Az aláíró tagok között van többek között az Amnesty International Magyarország, a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Háttér Társaság, a TASZ és a Transparency International Magyarország is.

A Civilizáció koalíció közleményében azt írja:

„Sok civil szervezet osztozik veletek a küzdeni akarásban, és hisz egy méltányos, igazságos és szolidáris társadalomban”.

Lassan két hete zajlik a tanárok és iskolák polgári engedetlenségi akciója. Az ország több mint 5 ezer általános- és középiskolájából a pénteken csatlakozókkal együtt eddig 112 intézményben tartottak valamilyen tiltakozást.

(via Telex)

Valódi Hírek