Megszólalt Iványi Gábor: „Hazudnak, valójában a kormány tartozik nekünk”

Elárulta, hogyan tudnak működni a NAV vegzálása mellett.

Annak ellenére, hogy a NAV hétfőn nagy létszámban kiszállt házkutatást tartani az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesülethez, az adóhatóság még nem zárolta a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) számláit, így a hajléktalanszálló és a többi jótékonysági szervezet még mindig tud üzemelni.

A NAV arra hivatkozva ment ki Iványiékhoz, hogy a dolgozóktól 2015 és 2019 között rendszeresen levonta a járulékot, de azt nem fizette be; ezért most

3 milliárdos adóhiányt

kérnek számon a lelkészen.

A Népszava megkérdezte Iványi Gábort a követeléssel kapcsolatban:

„Ez így szemenszedett hazugság”

— mondta, és hozzátette, inkább

az állam tartozik nekik

12 milliárddal. Ha ezt a törvényesen nekik járó összeget megkapják, akkor egy összegben rendezik a munkavállalóik közterheit, ahogy ezt már korábban is megtették.

A MET-nek évente körülbelül 5 milliárd forintnyi kiadása van, ennek a felét az államtól befolyt normatívából fedezi. A többi része az egyházaknak járó támogatásokból áll össze, ezek nélkül nem tudnának megélni. Kiegészítő támogatást csak úgy kapnak, hogy bíróságra járnak a jussukért.

A lap az adóhivatalt is megkereste, hogy miért most, a választási kampányban intézkedtek. Választ nem kaptak, ahogy arra sem, hogy miért nem zárolták még a MET számláit.

Valódi Hírek