Márki-Zay Péter felszólította a külföldön élő magyarokat, hogy charter-géppel vagy telekocsival jöjjenek haza szavazni (+videó)

Félmillió szavazópolgárról van szó.

Márky-Zay Péter arra kéri azt a felmilliónál is több külföldön élő magyart, hogy jöjjenek haza szavazni, mert rajtuk múlhat a kormányváltás. Arra buzdítja a Nyugat-Európában élő magyarokat, hogy akár charter-géppel vagy telekocsival, de térjenek haza az áprilisi választásokra, jelentkezzenek be magyarországi lakcímükre, és adják le voksukat — mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedd este.

Hangsúlyozta: ennek a félmillió magyarnak a szavazatán múlhat a választások kimenetele. Kiemelte: a hazai lakcímre való bejelentkezésnek azért van döntő szerepe, mert ezzel a lépéssel

az egyéni jelöltekre is szavazhatnak a külföldi magyarok.

Márky-Zay álláspontja szerint a magyar kormány próbálja ellehetetleníteni, hogy a külföldi magyarok is leadhassák szavazatukat az országgyűlési választásokon. Orbán Viktor a Nyugat-Európában élő magyaroknak csupán a levélszavazatot biztosította.

Ezen az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a kormányváltást követően változtatna.

Márky-Zay egy magyar tulajdonú, Berlinben lévő romkocsmából jelentkezett be az ATV műsorába, ahol éppen fórumot tartott. A fórumon részt vevők hallgatták türelmesen a miniszterelnök-jelölt szavait és néha tapsoltak is.

Rónai Egon kérdésére válaszolva Márky-Zay elmondta, hogy mivel az ellenzék csak adományokból tudja finanszírozva a kampányát, így pénzbeli segítséget nem tud nyújtani a külföldön élő magyaroknak, hogy hazautazzanak és személyesen adhassák le a szavazatukat.

Márky-Zay véleménye, hogy a Nyugat-Európában letelepedett magyarok a hazajutás financiális részét meg tudják oldani.

Az interjúban az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az ukrán helyzetre is kitért. Korábban Márky-Zay arról is beszélt, hogy fontos, hogy egy kormány ne vonja kétségbe, és ne árulja el nyugati szövetségeseit.

Véleménye szerint a legfontosabb most az, hogy az Orbán-rezsim helyett olyan kormányra van szükség, amelynek

a NATO tagság alapvetően fontos.

Arra is kitért, hogy a kormányváltás után kölcsönösségen alapuló gazdasági érdekek szerint továbbra is jó viszonyt ápolnának Oroszországgal.

Kiemelte, hogy az is fontos, hogy szolidaritást vállaljanak Ukrajnával.

Valódi Hírek