Orbán magára rántotta a forró fazekat: Soha nem látott tömegek csatlakoznak a tanárok sztrájkjához

Napról napra nő az ellenállás, nem hátrálnak a tanárok.

Kedden minden eddiginél több vidéki iskola csatlakozott, a most már két hete tartó tanárok polgári engedetlenségéhez, ami kormány február 11-én elfogadott rendelete miatt robbant ki.

A tiltakozásban részt vesz többek között, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium, a miskolci Herman Ottó Gimnázium, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium, a Martonvásári Beethoven Általános Iskola, a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola, a váci Madách Imre Gimnázium és a tatabányai Pólya György Általános Iskola.

Budapesten a Kosztolányi Dezső Gimnázium, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, a Móricz Zsigmond Gimnázium, az Újbudai József Attila Gimnázium, az Ady Endre Gimnázium, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium és a Szent István Gimnázium.

Támogató nyilatkozatot adtak ki az Apáczai után, újabb ELTE gyakorlóiskolák volt diákjai és tanárai. Majdnem háromszázan írták alá az Elte Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium nyilatkozatát, és több mint 750-en az Elte Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium nyilatkozatát.

Szolidaritási nyilatkozatot adtak ki A középiskolák mellett a felsőoktatásban dolgozó ELTE-s oktatók is, amit több mint 250-en írtak alá.

„Szilárd meggyőződésünk, hogy kollégáink polgári engedetlensége is példát mutat a jövő nemzedékek számára, hogy sikeres, autonóm társadalmat tudjanak létrehozni”.

— fogalmaz a közlemény.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium 35 tanára vesz részt az engedetlenségben, a lapunknak is elküldött közleményükben így fogalmaznak:

„A kormány rendelete nem csak lényegében lehetetlenné, de nevetségessé is teszi a pedagógussztrájkot, hiszen az kimerülne az egyébként is megalázó bérünkről való lemondással”.

Egyúttal felhívták a figyelmet arra is, hogy még 2016-ban ők írtak nyílt levelet a kormánynak, melynek köszönhetően később a „kockás inges” mozgalom és pedagógussztrájk is megvalósulhatott.

A kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium 23 tanára vesz részt az engedetlenségben, ők ezzel a kormány sztrájkjogot ellehetetlenítő rendelete mellett további négy ügyre szeretnék felhívni a figyelmet közleményükben:

Kiemelik, hogy olyan változásokat szeretnének aminek fókuszában a gyerekek állnak, olyan munkakörülményeket szeretnének, ahol gyerekek és felnőttek számára egyaránt biztosított a szabad légkör és az elviselhető munkaterhelés, szeretnének a megélhetéshez szükséges bérrendszert és nem „egzisztenciális kilátástalanságot”, illetve szeretnék ha a kormány érdemi párbeszédet folytatna velük.

A Martonvásári Beethoven Általános Iskolából 10 tanár vesz részt a tiltakozásban, a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola négy pedagógusa nem veszi fel a munkát, további kb. 20 tanár közös nyilatkozat aláírásával támogatja őket.

A váci Madách Imre Gimnáziumból 29 pedagógus fog délután 2-ig tiltakozni, a tatabányai Pólyai György Általános Iskola 35 tanára nem vette fel a munkát kedden.

Budapesten a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium több mint 20 tanára élt a polgári engedetlenség eszközével.

A Kosztolányi Dezső Gimnáziumban fél 8-kor kezdődő engedetlenségen 20 tanár nem veszi fel a munkát az első négy tanítási órában, és további nyolc tanár a támogató nyilatkozat aláírásával fejezi ki szolidaritását. Közleményük így fogalmaz:

„Akciónkat kollégáinkért, iskolánk minden munkatársáért, az oktatás összes szereplőjéért és legfőképp az ország diákságáért tartjuk”.

A Móricz Zsigmond Gimnázium kb. 20 tanára, az Ady Endre Gimnázium 29 pedagógusa, Az Újbudai József Attila Gimnáziumban 23 pedagógus élt a sztrájkjoggal.

Elsőként a szülők is kifejezték szolidaritásukat, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolában ahol a kb. 20 tanárral közösen, ők is részt vettek a tiltakozó akcióban.

A Szent István Gimnázium 59 fős tantestületéből 22-en vesznek részt aktívan a tiltakozásban, további 21 pedagógus támogatja őket.

Múlt hétfőn a Kőbányai Szent László Gimnázium 12 pedagógusa, kedden a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium 20 tanára tagadta meg a munkát. Szerdán a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 48 tanára döntött hasonlóképpen, akikhez csatlakozott Simkó Edit tanárnő is.

Csütörtökön a Teleki Blanka Gimnázium 34 pedagógusa nem vette fel a munkát, valamint a budapesti Szerb Antal Gimnázium, és a BGSZC Pesterzsébeti Technikum több tucat tanára is élt a polgári engedetlenség eszközével.

Pénteken csatlakozott a megmozduláshoz a miskolci Földes Ferenc Gimnázium is, illetve a budapesti Eötvös József Gimnáziumban minden eddiginél több, 60 pedagógus sztrájkolt.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium 27 tanára, a Vörösmarty Mihály Gimnázium 21 tanára, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium 22 tanára is részt vett a tiltakozásban. A Scheiber Sándor Gimnázium 47 tanára közös nyilatkozatban állt ki a sztrájkjog ellehetetlenítése ellen.

Hétfőn csatlakoztak újabb vidéki iskolák is a megmozduláshoz. a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium 31 tanára, a Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola 22 tanára és a szigetmonostori Zöldsziget Körzeti Általános Iskola kilenc pedagógusa csatlakozott a tiltakozáshoz.

Budapesten a Leövey Klára Gimnáziumból 33-an, a BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikumból 16-an, a Fekete István Általános Iskolából négyen, a Corvin Mátyás Gimnáziumból 16-an és a Kempelen Farkas Gimnáziumból 35-en csatlakoztak az tiltakozáshoz.

A budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium több mint ezer volt diákja közös nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását a tanárok mellett.

(Nyugati Fény / Telex)

 

Valódi Hírek