Az „Orbán-família végjátékát” ígéri áprilisra az ellenzéki összefogás (+videó)

Eddig szabadon loptak, csatlak, hazudtak — most eljön a nép akarata.

Sajtótájékoztatót tartott hétfőn az Egységben Magyarországért Mozgalom hatpárti ellenzéki összefogás, ahol közösen értékelték az Orbán-kormány négy éves működését.

Az első felszólaló Vadai Ágnes, DK frakcióvezető-helyettese volt, aki az „orbáni mérhetetlen korrupció” problémájával kezdte beszédét.

A képviselő elmondta, a Völner-ügy az elmúlt 30 év legnagyobb korrupciós botránya volt, amivel párhuzamosan megemlíti a Pegasus lehallgatási botrányt, ami szintén az Igazságügyi Minisztériumot érinti.

A Demokratikus Koalíció politikusa így fogalmaz:

„Az is közös mindkét ügyben, hogy a kormányzat menekül. Menekül a kérdések elől, menekül a képviselői kérdések elől, menekül az állampolgári kérdések elől. Varga Judit inkább fut és megpróbál elrejtőzködni ezekben az ügyekben”.

— jegyezte meg Vadai Ágnes, majd így folytatta:

„Pegasus-ügyben teljesen világos, hogy illegális megfigyelés folyt, sőt törvénytelenül járt el az igazságügyi miniszter akkor, amikor korlátozás nélkül adta át a megfigyelés engedélyezését első számú helyettesének, akit azóta hivatali vesztegetés és egyéb bűncselekménnyel gyanúsította meg – az egyébként szintén Fideszhez köthető – legfőbb ügyész”.

Hozzátette:

„A legtöbb esetben a legfőbb ügyész az elmúlt négy évben szintén asszisztált a Fidesz rendszeréhez”.

Ezek után a politikus kiemelte a Völner-Schadl-ügyet is, ami szintén arra mutat rá, hogy ez a rendszer a korrupció rendszere.

„Április 3-án arról is döntünk, hogy akarja-e ez az ország, hogy Magyarország továbbra is az Európai Unió második legkorruptabb országa maradjon, amivé Orbán Viktor és rendszere tette Magyarországot. Nagy a tét, április 3-án nem csak a jólétről döntünk, hanem arról is, hogy végre egy normális, igazságos, korrupciótól mentes országban élhessünk”.

— zárta beszédét Vadai Ágnes.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, szintén a felhívta beszédében a figyelmet a korrupcióval kapcsolatos problémákra és e mellett további kérdéseket is megfogalmazott.

„Orbán Viktor 4 éve, ahogy Orbán Viktor 12 éve nem csak a korrupció rendszere, hanem az elnyomás és a kisemmizés rendszere is. Orbán Viktor és kormánya ezt az országot gyakorlatilag egy bankautomataként használta”.

— fogalmazott Szabó Tímea.

„Honnan vették el ezt a pénzt?” — tette fel a költői kérdés a Párbeszéd társelnöke.

Szabó Tímea elmondja, hogy ez a pénzt elvették a közalkalmazottaktól, az ápolóktól, a pedagógusoktól, akiket tiltakozásuk után a kormány kigúnyol, és hazaárulónak nevez.

„Április 3-án véget vetünk a Fidesz bankautomata-rendszerének. Véget vetünk a folyamatos lopásnak, a kisemmizésnek, és végre azokra fogjuk költeni a pénzt, akik megérdemlik. A magyar emberekre. Az Egyesül Ellenzék, Márki-Zay Péter vezetésével végre egy jóléti országot fog teremteni, ahol a szolidaritás, az egymásra figyelés, az egymásról gondoskodás lesz a mindennapok üzenete”.

Szabó Tímea konkrét lépesekről is beszélt, illetve számos ágazatban szükségesnek tartja a béremelés kérdését. Ahogy mondta, béremeléseket szeretnének eszközölni a rendőröknél, a tűzoltóknál, az ápolóknál és otthon ápolóknak, pedagógusoknál, közalkalmazottaknál, egészen addig, „amíg tisztességesen meg tudnak élni”. — fogalmazott a politikus.

Szabó Tímea kitért arra is, hogy az átlag nyugdíj összegét 200 ezer forintig, a minimálnyugdíjat a jelenlegi összeg 2,5-szeresére emelnék.

„Segíteni fogunk azoknak akik a munkájukat elvesztették” — mondta Szabó, majd hangsúlyozta, a kilakoltatottak és a fiatalok számára is biztosítani fogják a lakhatást.

„A devizahitelesek is segítünk akiknek Orbán Viktor nem segített az elmúlt 12 évben” — mondta Szabó Tímea.

„Mi egy gondoskodó, egy összetartó és egy szolidáris országot fogunk építeni. Április 3-án véget vetünk az elnyomásnak és elhozzuk a békét és a jólétet Magyarországnak”.

— zárta felszólalását Szabó Tímea.

Harmadikként szólalt fel Lukács László, a Jobbik képviselője, aki felhívta a figyelmet az Orbán Viktor „puritánsága” és Orbán Viktor vagyonnyilatkozata közötti ellentmondásokra. Lukács hangsúlyozta, hogy míg a focisták 2,9 millió forintot keresnek, addig egy ápoló 290 ezer forinttal kell ,hogy beérje havonta.

Lukács László felszólalását, konkrét intézkedésekkel folytatta:

Felemelnék az álláskeresési járadék összegét, – majd azt is hozzátette- , az Orbán-kormány 12 éve nem gondolkozott ennek emelésén.

Segítenének covid miatt bajba jutottakon, akiken a kormány szintén nem segített.

Lukács László hozzátette, hogy továbbra is a Fidesz közeliek gazdagodnak, a saját klientúráját részesíti előnyben, aminek véget kell vetni.

A politikus rámutatott a felpumpált és megfizethetetlen lakásárak kérdésére is, ahol szintén további intézkedéseket javasol az Ellenzéki Összefogás.

„A mi felelősségünk az, hogy Orbán Viktor ezt ne folytassa. Teremtsünk egy olyan Magyarországot ami mindannyinké lehet”.

–fogalmazott Lukács László.

Ezek után Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője szólalt fel, aki szintén a korrupció jelenségére és annak kártékonyságára hívta fel a figyelmet. Beszédében kitért a börtönben ülő és bíróság előtt álló Fideszes politikusokra, akik Orbán Viktor kétharmados hatalmának mégis a támaszai. Példaként említi a politikus Boldog István esetét, aki gazdasági bűncselekmények vádjával áll bíróság előtt, de továbbra is a Fidesz jóvoltából a Költségvetési Bizottság alelnöke lehet.

„Én azt gondolom, hogy ez a helyzet jól szimbolizálja Orbán Viktor korrupciótól rohadó rendszerét.”

— tette hozzá Keresztes László Lóránt.

Keresztes ezek után az Orbán-kormány elmúlt 4 évéről is beszél. Ezzel kapcsolatban a környezetvédelem intézményrendszerének szétverését említi a politikus, illetve elmondja, hogy a „klímakatasztrófa hatásai ellen nem hajlandó cselekedni a kormány”.

Magyarország legnagyobb projektje esetén, a Paks 2-ben, nem a magyar emberek érdekeit képviseli a kormány. — fogalmazott az LMP politikusa.

Mint mondta, az oktatás és a felsőoktatás is romokban hever és válságban van. Óriási a leterheltség, a tanárok kiállását fenyegetések követik és szankciók. Szinte a teljes hazai felsőoktatást kiszervezték és politikai irányítás alá helyezték. A források fideszes pártkatonákhoz kerülnek közvetlenül, a jogköröket a Fidesz szintén a maga számára alakította.

Harangozó Tamás, az MSZP politikusa utolsó felszólalóként elmondta, hogy az uniós pénzeket elcsalják, ellopják, és Magyarországon intézményesül a korrupció. Harangozó megemlíti, hogy az OLAF 2020-as és 2021-es értékelése szerint Magyarországon csalták el a legtöbb eu-s pénzt.

„Az Európai Unió megelégelte, hogy nem érkezik meg a nekünk járó pénz a magyar kormány korrupciós rendszere miatt. Ezen a területen, ha Orbán Viktor kormányon marad, nem lesz változás. Erre a pénzre Magyarország polgárainak szüksége van”.

— fogalmazott Harangozó Tamás.

A MSZP politikusa a következő sürgős intézkedésekről számolt be egy esetleges kormányváltás esetén:

Terveznék egy korrupcióellenes hivatal felállítását és az uniós pénzek folyósítását átláthatóvá tennék, hogy az uniós források segítségével, fejlődési pályára állhasson az ország. — fogalmazott Harangozó, majd így zárta felszólalását:

„Április 3-án az Orbán-kormánynak mennie kell”.

Videó:

.

Valódi Hírek