Szijjártó Péter büszkén mesélte el, hogy fenyegette meg a külföldi nagyköveteket

A külügyminiszter nem finomkodott.

„Ami még a következő időszakban szerintem várható, azok a nagyon durva külföldi beavatkozások a magyar választási folyamatba, annak kampányába és annak reménybeli kimenetelébe”

– mondta Szijjártó Péter a Megafon Központ rendezvényén.

Korábban mi is megírtuk, hogy az EBESZ választási megfigyelőket fog áprilisban Magyarországra küldeni. Sajtóhírek szerint Szijjártó január végén a francia követségen figyelmeztette a diplomatákat, hogy ha követségi szinten is megmerik figyelni a választást, akkor a diplomáciában példátlan – és sértő – módon az adott nagykövet „feketelistára kerülne”, és csak alacsonyabb szinten fognak szóba állni vele.

Szijjártó erre a fenyegetésre még büszke is. A Megafon rendezvényén elmondta, hogy az nem igaz, hogy ő finoman figyelmeztette őket:

„Én nem finoman megfenyegettem őket, hanem elég keményen elmondtam, hogy mi várható. Tehát

kikérem magamnak, hogy bárkit, bárkivel finoman beszéltem volna

ebben a kérdésben. Én világosan elmondtam, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani, meg van egy szuverén ország, ahol ők egy másik ország képviselői”.

Elmondta, hogy ha ilyet tesz, akkor csak osztályvezető helyettesi szintig fog bejutni a magyar államigazgatásba az a nagykövet, aki beavatkozik a magyar választási folyamatba.

„Mert magyarok vagyunk és nem hülyék. És az, hogy valaki ilyen boxzsáknak nézze Magyarországot, hogy fölkel aztán elkezdi reggel püfölni, mert éppen nincs jobb dolga, és mond mindenfajta dolgokat, ennek vége, ennek vége.”

– magyarázta a külügyminiszter.

Az eseményen az is szóba került, hogy Magyarország elvesztette a jogállamisági pert. A fideszes politikusok azóta próbálják magyarázni a bukást, a melegellenes törvényre fogva az ítéletet. Szijjártó úgy gondolja, hogy nem véletlen, hogy most először közvetítik az Európai Bíróság ítélethirdetését élőben, és

„egy magyar nyelvet nagyon-nagyon távolról ismerő, ezért aztán jól hallhatóan nem beszélő ember,

a világ legszánalmasabb módján

próbál felolvasni valamit magyarul, amit nyilván néhány magyar EP képviselő meg think-thank, meg nem tudom én micsoda, fonetikusan elmondott neki, leírta, elpróbálták”.

Videó:

(via 24.hu)

 

Valódi Hírek