Hatalmas pofont kaptak Orbánék: 218 választási megfigyelőt küld Magyarországra április 3-án az EBESZ

Kihúzták a gyufát.

Teljes körű választási megfigyelést tervez az április 3-ai magyar választásokra az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala.

Ilyenre eddig az európai uniós tagállamok közül mindössze a legfejletlenebb Bulgáriában volt szükség.

Erről elsőként a HVG írt.

Januárban igényfelmérő delegáció érkezett Magyarországra, amely a választásokhoz kapcsolódó jogszabályokat és intézményi rendszert tanulmányozta, emellett pedig a különböző politikai oldalak szereplőivel, illetve az állami szervek képviselőivel beszélgettek.

A személyes tapasztalatok alapján úgy döntöttek, nem elég csupán a választások napján korlátozott delegációval részt venni a megfigyelésben, mivel nem győződtek meg arról, hogy a rendszer garanciát ad a visszaélések ellen. Emiatt 18 hosszú távú megfigyelő érkezik, akik a választások előtt egy hónappal elkezdik ellenőrizni a választásokhoz kapcsolódó politikai folyamatokat.

Közvetlenül a választások előtt további 200 megfigyelő érkezik, akik csak az eredmények véglegesítése után távoznak az országból.

Erre az indoklás szerint azért van szükség, mert tapasztalataik alapján nagy a valószínűsége a választók megfélemlítésének és a szavazatvásárlásnak. Emellett a kiegyensúlyozatlan médiaviszonyokat is megemlítették, illetve a kampányfinanszírozás átláthatóságát, a fellebbezési eljárás rendszerét is kifogásolták, illetve a „gyermekvédelmi” népszavazás szavazásbefolyásoló mivoltát is aggasztónak találták.

Arra is kitértek, hogy a civilek és az ellenzék és a nem kormányközeli média kifogásolta a médiakampányok egyoldalúságát, a magánsajtó korlátozott elérését, valamint a pártok számára egyenlőtlen plakáthelyelosztást. Ezzel szemben a megkérdezett kormánypártiak ezeket még csak meg sem említették, szerintük ugyanis demokratikusak lesznek a választások.

Az EBESZ kitért arra, hogy nagy az esélye a szavazatvásárlásnak, valamint a külhoni magyarok és az alacsony társadalmi státuszú csoportok szervezett szállításának esélye. Arról is szót ejtettek, hogy

a 2018-as ajánlásaikból alig fogadott meg valamit a kormány.

Megemlítik az egyéni adományozás, az időközi jelentéstétel és a szankciók kiszabásával kapcsolatos fenntartásaikat is. Emellett a választásokkal kapcsolatos panasztételek nyilvánosságát nem biztosítják az állami szervek, ahogy a független megfigyelők munkáját sem.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek