Semmi nem elég: A kormány 48 milliárd forint közpénzzel tömte ki Demeter Szilárd alapítványát

Lesz pénz kultúrára!

Egy szerdai kormányhatározat alapján írta meg a hvg.hu, hogy a kormány 4 év alatt több mint

48 milliárd forint közpénzt juttat a Demeter Szilárdhoz köthető Magyar Kultúráért Alapítványnak.

A kormánydöntés alapján a Magyar Kultúráért Alapítványon (MKA) keresztül kell biztosítani az Anyanyelvápolók Szövetségének támogatását, de az alapítványhoz kerül a Magyar Művészeti Akadémia és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. művészeti ösztöndíjrendszere is. Továbbá a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely működtetéséhez szintén Demeterék alapítványának bevonásával kell biztosítani a támogatást. Ezen túl a magyar nyelvű folyóiratok támogatási rendszerének átalakítása is az ő feladatuk lesz. Ezekre a feladatokra

a kultúrstratégiai tevékenysége megerősítése érdekében” az alapítvány:

  • 2022-ben 12 725 660 000 forint többletforrást,
  • 2023-ban 12 591 500 000 forintot,
  • 2024-ben 11 571 540 000 forintot,
  • 2025-ben pedig 11 281 540 000 forintot kap.

A Magyar Kultúráért Alapítvány létrehozására tavaly nyáron 600 milliós alaptőkét biztosított az állam, valamint megkapta a Demeter Szilárd köré szervezett intézmények ingatlanvagyonát.

Így az alapítványhoz a Petőfi Irodalmi Ügynökség, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. is, amikkel együtt jár a Zichy-kastély és a Hajógyári-sziget déli része, a Bem rakpartra néző Andrássy-palota, a zsennyei, szentendrei, mártélyi, galyatetői, kecskeméti és hódmezővásárhelyi alkotóház, a nemrég felújított Szentendrei Régi Művésztelep és a Hódmezővásárhelyi Művésztelep.

A határozatot Orbán Viktor írta alá.

(via, 444/HVG)

Valódi Hírek