Összeölelkezve fotózkodott Orbán a brazil botránypolitikussal: szorosabbra fűzik kapcsolatukat

Egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Magyarországra érkezett a brazil államfő, Jaír Bolsonaro. A dél-amerikai ország köztársasági elnöke Orbán Viktorral közös sajtótájékoztatót tartott csütörtökön, amelynek során a politikusok a két kormány jövőbeni szövetségéről beszéltek.

Magyarországnak evidens érdeke, hogy szoros együttműködést ápoljon Brazíliával, a két ország a globális kihívások tekintetében azonos megközelítést alkalmaz, ami az együttműködésnek stabil alapot ad” — mondta a miniszterelnök a budapesti sajtóeseményen.

A kormányfő a Bolsonaróval közös tárgyalását követően sajtónyilatkozatban felsorolta azokat a területeket, amelyeken a két ország kormánya hasonló álláspontot foglal el. Ilyen a bevándorlás, az üldözött keresztények támogatása, „a családokat érő támadások” kivédése, a szabadkereskedelem melletti elköteleződés, valamint a haderőfejlesztés.

Orbán Viktor elmondta,

megegyeztek, hogy a nemzetközi színtéren egy közös, korai figyelmeztető rendszert hoznak létre.

Ennek célja, hogy ha a világban olyan dokumentumok készülnének, amelyekben nekik nem tetsző, az érdekeikkel ellentétes migrációval összefüggő ajánlások kapnak teret, ezt időben észleljék, és együttműködjenek a megakadályozásuk érdekében.

Érdekesség, hogy a trópusok Trumpjának is nevezett brazil elnök egyike a legnagyobb járványtagadó országvezető politikusoknak, aki számos ügyben gyakran kicsapja a biztosítékot. A zöldpolitikát semmibe vevő elnökként irányítása alatt

egyre nagyobb teret kaptak Brazíliában az őserdőirtások.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek