Nem adják fel: tömegével csatlakoznak a polgári engedetlenséghez a pedagógusok

Hiába tiltja a kormány, ez csak olaj a tűzre.

A kőbányai Szent László Gimnáziumban hétfőn polgári engedetlenséget hirdettek az intézmény egyes pedagógusai, összesen 12 tanár nem állt be aznap dolgozni a kormány múlt pénteki sztrájkrendelete ellen tiltakozva. Az intézmény dolgozói a gimnázium dísztermében ülve tiltakoztak, előtte pedig kifüggesztették az iskola elé a tiltakozásra felhívó molinót, valamint felírták a járdára, hogy

A sztrájk alapjog„.

Csütörtökön újabb két intézményben döntöttek a helyi pedagógusok a munkabeszüntetés mellett. Délelőtt a cinkotai Szerb Antal Gimnázium tanárainak több mint fele, 55 főből 34 pedagógus nem vette fel a munkát. Reggel a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Pesterzsébeti Technikumának négy tanára is a vadsztrájk mellett döntött.

Fritz Erzsébet, a Szerb Antal Gimnázium tanára úgy nyilatkozott, ma reggel döntötték el, hogy sztrájkba kezdenek. Erről az elmúlt napok eseményei alapján döntöttek. Elsőként a Szent László Gimnázium oktatói döntöttek a sztrájk mellett, és ezt követően a héten a Kölcsey Ferenc, valamint az Illyés Gyula Gimnázium oktatói is tiltakozásba kezdtek.

A kormány múlt pénteken hirdette ki a sztrájkot megnehezítő rendeletét, és ennek folyományaként egyre több intézményben csatlakoznak a tiltakozásokhoz. Fritz szerint a csütörtöki munkabeszüntetés célja, hogy a múlt pénteki sztrájkrendelet ellen tiltakozzanak. Azt mondta, a döntéssel

a kormány megfosztja őket az alapvető joguktól, az érdekérvényesítési lehetőségtől.

Kiemelte, a tiltakozásnak sem a szakszervezetekhez, sem a politikai pártokhoz nincs köze.

A Szerb Antal Gimnázium tanárai sajtótájékoztatót is tartottak. Fritz Erzsébet elmondta, a január 31-ei, a pedagógusok alacsony fizetése, valamint rossz munkakörülményei miatt meghirdetett országos figyelmeztető sztrájkban mintegy 40 pedagógus vett részt az intézményből. Arról beszélt, a március 16-ai munkabeszüntetésben való részvételről egyelőre még nem döntöttek.

Mi azért is állunk ki, hogy társadalmi felelősségvállalást tanúsítsunk, hogy a diákjaink szemében hitelesek legyünk.

Ha már az a célunk, hogy egy művelt, önállóan gondolkodó, a demokrácia iránt elkötelezett és a demokratikus jogaival élni tudó generációt neveljünk, akkor nekünk is így kell cselekednünk” — jelentette ki a tanár.

Puskás Pál, a BGSZC tanára arról beszélt, a 42 tantestületből 4-en tiltakoznak a kormány döntése ellen. Azt mondta, a kabinet megfosztja őket a véleménynyilvánítás lehetőségétől, és emiatt tiltakoznak. Hozzátette, a sztrájkkövetelések kevésbé érintik a szakképzési centrumokat, ennek ellenére a figyelemfelhívástól azt várják, egyre többen csatlakoznak majd hozzájuk.

Hétfőn a Szent László Gimnázium 12 pedagógusának tiltakozását követően kedden a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium 20 pedagógusa sztrájkolt. Ezt követően szerdán a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 48 tanára vett részt a munkabeszüntetésben. Ehhez csatlakoztak csütörtökön újabb intézmények.

(Mérce nyomán)

Valódi Hírek