FRISS: Gyurcsány helyreigazítást kér a Telextől a lap hazugságai miatt

A portál állításaival szemben a DK az első pillanattól az utolsóig kiállt Iványi Gábor mellett.

Mint arról mi is beszámoltunk, hétfőn dőlt el, hogy a 79 éves jogász-közgazdász Róna Pétert jelölik Áder János utódjának az Egységben Magyarországért pártjai.

A kormányváltásra készülő ellenzéki szövetség felkérését Róna Péter, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall tanára elfogadta.

Több, a pozícióra alkalmas jelölt neve is felmerült az elmúlt hetekben, többek közt

Iványi Gáboré is.

Végül azonban a hat ellenzéki párt és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt egységesen Róna Pétert jelölte a márciusi elnökválasztásra.

A döntéssel kapcsolatban találgatások merültek fel, a Telex csütörtökön egyenesen azt írta, hogy a Jobbik, jelesül Jakab Péter vétózta meg, hogy Iványit jelölje az ellenzék, méghozzá a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt miatt.

A cikkben azt is írják:

„(…) végeredményben az Iványit régóta tisztelő, rendezvényeire rendszeresen meghívó Demokratikus Koalíció (DK) is pártpolitikai okokból hátrált ki a lelkész mögül, és hajolt meg a Jobbik elnökének akarata előtt.

Gyurcsány Ferencék elsősorban a közös miniszterelnök-jelölttel szembeni pártfölényt akarták ezzel a lépéssel is megerősíteni”.

Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán reagált a hírre. Azt írta: a Telex nem mond igazat:

Nehezen csillapodnak a kedélyek az egyesült ellenzék államfőt jelölő döntése körül. Érteni vélem az okokat.

Elszoktunk a vitáktól, az elmúlt tizenkét év bejelentésekről és nem tétre menő nyilvános párbeszédről szólt. A koalíciós egyeztetés intézményét talán meg sem tanultuk, azt meg végképp nem, hogy hat pártnak kell megegyezni.

Ha nincs egyezség, elindul a taktikai meccs, a nyilvános hibáztatás, hogy ő miatta, vagy ő miatta nincs megállapodás.

Ez is a politika része. Akik koalíciót akarnak, azoknak ezekkel a következményekkel is tisztában kell lenniük. Mert nincs koalíció a nyilvánosságot elérő viták nélkül.

Na akkor vissza az államfőjelöléshez.

Sok találgatás, sok téves információ, helyenként tudatos félrevezetés jelenik meg a nyilvánosságban.

Ez utóbbi remek példája a Telex.hu mai cikke.

A Telex nem mond igazat.

A DK Iványi Gábor jelölésének elkötelezett támogatója volt és maradt az első perctől az utolsóig. Gábort minden tekintetben a legjobb választásnak gondoltuk. Ebben a meggyőződésünkben egy percre sem inogtunk meg. Nem volt rá okunk. Minden szavazási fordulóban Iványi Gábort támogattuk. Mint ahogy

egy párt kivételével mindenki.

A Telex ehhez képest valójában ennek az ellenkezőjét állítja. Valaki, aki a hat párt megbeszélésein részt vesz, politikai szándéktól vezetve félretájékoztatja a portált, hamisan, név nélkül szivárogtat, ők meg megbízható ellenőrzés nélkül közlik a valótlanságot. Kár.

Persze miként minden más párt, mi is tudomásul vettük, hogy nincs teljes körű egyetértés. Mit lehet tenni? Koalícióban időnként nem az a döntés születik, amit mi szeretnénk. Ez már csak így van.

Blame game, a hibáztatás játéka bevett politikai gyakorlat. Világos, hogy ki csinálja most ezt.

Ezért is kár. Mert jobban kell vigyázni az igazságra, meg egymásra.

Egyébként meg hivatalos helyreigazítást kezdeményezünk a Telexnél.

Kezüket csókolom.

Valódi Hírek