„El kell zavarnunk a gonosz zsarnokot, ez most a fideszesek érdeke is!” — évet értékelt Márki-Zay Péter és az ellenzék

Közösen álltak ki a kormányváltásért.

Országértékelő rendezvényt tartott Márki-Zay Péter és a hat pártot tömörítő, Egységben Magyarországért néven induló összellenzéki szövetség. Az eseményen a hat összefogott párt képviselője, valamint az ellenzék miniszterelnök-jelöltje is felszólalt.

Simon András, a szövetség szóvivője ismertette, az eseményen felszólaló politikusok az elkövetkezendő 45 nap legfontosabb céljait rögzítik felszólalásaikban. A következő időszak tétje óriási, hiszen Magyarország április 3-án 12 év után kormányt válthat.

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, történelmi esélyt herdált el az Orbán-kormány 2010 óta. Azt mondta, rengeteg pénz érkezett Magyarországra, de a Fidesz azt ellopta. A hatalmat mérgezőnek tartja, amit ha valaki kritizálni mer, azt kicsinálja a kormány. Kifejezte,

a szövetség megtanulta, hogy össze kell fogni, együtt kell harcolni a változásért.

A Párbeszéd társelnöke szerint meg kell tanulni azt mondani a vagy helyett, hogy és. Néhány példával is illusztrálta, mire gondolt: „Baloldaliság és jobboldaliság, Budapest és vidék„. Azt mondta, a változás során a hatalom emberét az emberek hatalma váltja le.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke szerint Magyarország helyzete fenntarthatatlan és igazságtalan. Nem az a baj, hogy nem fizetnek az emberek adók, hiszen ennek ellenére sem megfelelők a megélhetési viszonyok. Szerinte az elmúlt években a gazdagok egyre gazdagabbak lettek, a szegények pedig egyre szegényebbek. Kijelentette, a társadalmi különbségek növekedésének mindenki vesztese lesz.

Kanász úgy látja, a Fidesz problémákat elfedő propagandát gyárt, és még ők is elhiszik a saját hazugságaikat. Elmondta, olyan hatalom kell, amely szerint „nem az ember van a gazdaságért, hanem a gazdaság az emberért„. Szerinte a jelenlegi az utolsó generáció, amely tehet a klímaváltozás ellen, és mindent meg kell tenni a Föld megvédéséért.

A Fidesz a mindenki által ismert kellemetlen kommentelő, aki kiírja: >>Nincs is klímaváltozás!<< Egy zöldebb, igazságosabb, fenntarthatóbb jövőért kell kormányt váltani Márki-Zay Péter vezetésével” — jelentette ki Kanász-Nagy Máté.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke arról beszélt, „az igazságosság és szolidaritás nem csupán baloldali humbug„. Szerinte válságálló gazdaságok és társadalmak kellenek. Azt mondta, a társadalmi csoportok kiegyeztek, és egymás tenyerébe csaptak az összefogás során.

Azt mondta, a társadalmat végletekig megosztó politikának véget kell vetni. Kiemelte, Orbán azt emlegeti, előremegy az ország, ehhez képest Magyarországon az egy főre jutó GDP sokat csökkent. Nem csupán az egészségügyért és az oktatásért, de a fiatalokért is változtatni kell Kunhalmi szerint.

Donáth Anna, a Momentum elnöke arról beszélt, ki kell tudni mondani, a magyarok millióinak sorsa fordult rosszabbra az elmúlt években. Megemlítette, sok családnak nehézséget okoz a hónap vége.

A kormány konzerválja a függőségi rendszert, és kiváltságos elitet teremtett a politikus szerint.

„A tanárok helyzete a miénk is” — mondta, majd hozzátette, azzal, hogy a méltóságot elveszi tőlük, mindenkit megfosztják tőle. Kijelentette, nem hátrálnak meg a pedagógusok, mert tudják, a jövő generációiért dolgoznak.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke rövid beszédében elmondta, azért jött el az eseményre, hogy hitet tegyen az összefogás mellett. Azt mondta, a 2018-asok elkövették azt a hibát, hogy azt hitték, egyedül is kormányt váltanak. A 2022-esek tanultak belőle, mert tudják, egységben az erő.

Dobrev Klára, DK EP-képviselője azt mondta, a választások tisztességtelenek lesznek. Úgy gondolja, pár ezer szavazaton fog múlni a változás, és ezt a Fidesz is érzi. Kiemelte, tisztességtelen karaktergyilkosságok zajlottak az elmúlt 12 évben. Azt mondta, bár a kormány megpróbálta eltüntetni a szabad hangokat, mégis összefogott a demokratikus ellenzék, hogy kiálljon az elnyomottakért.

Legyenek álmatlan éjszakái Orbánnak, mert 45 nap múlva vége szakad a hatalmának!

— mondta Dobrev.

Az ellenzéki egység szerinte mindennél fontosabb. Elmondta, készek mindenkivel együtt dolgozni, aki egy szabad, tisztességes európai Magyarországért küzd.

Nem mindenben értenek egyet, de éppen ez az erősségük, ezért tart tőlük a Fidesz.

Le tudnak ülni egymással, még ha sokszor mást is gondolnak. Tudnak vitatkozni, emellett képesek a kompromisszumra.

Úgy látja, óriási változás lesz, hogy a politika nem szaggathatja szét a családokat. Egy olyan országot akarnak teremteni, ahol bárki bátran, szabadon elmondhatja a véleményét, és ahol mindenki számít. Azt mondta, a magyarok szabadok és európaiak, „az a tét, merünk-e újra magunk lenni„. Szerinte a lelke mélyé mindenki tudja, hogy mindannyiunknak egyetlen hazája van.

Egy közös lobogónk van, és mindenki befér alá. Ez az a gondolat, ami összehozta az ellenzéket

— jelentette ki a DK politikusa, aki meg van győződve arról, hogy Márki-Zay Péter vezetésével az ellenzék le fogja győzni a Fideszt. Dobrev a legstabilabb fogaskerék és a legerősebb láncszem kíván lenni a változásban.

Simor András elmondta, a hatalomnak még mindig nem sikerült megszámolni a népszavazási íveken szereplő aláírásokat. 235 ezer aláírást gyűjtöttek, ami azt mutatja, hogy az ország változást akar. Pár óra alatt összegyűltek a jelöltté váláshoz szükséges ajánlások is, ami miatt bizakodó azzal kapcsolatban, hogy kormányváltás lesz Magyarországon.

Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje az esemény végén tartotta meg beszédét. Elmondta, egyike annak a közel 3 millió választópolgárnak, aki 2010-ben még Orbánt támogatta. Hitt a Fidesz ígéreteinek, és szerinte Orbánék hatalmas lehetőséget kaptak a választóktól. Szerinte a miniszterelnök bármit elérhetett, bármit megvalósíthatott volna.

A politikus úgy véli, a régióban visszaszerezhettük volna elsőségünket, de még Románia is lehagyta Magyarországot. Azt mondta, bebizonyosodott, hogy

a korlátlan hatalom korlátlan korrupciót eredményez„.

Kiemelte, vannak hasznos intézkedések is, amelyeket meg kell tartani. Ilyen a közmunka azoknak, akik nem tudnak elhelyezkedni, a határkerítés, valamint zárt terekben a dohányzás és a játékgépek betiltása, illetve a határontúli magyarok számára nyújtott állampolgárság.

Több családtámogatást, valódi gyermekvédelmet, okosabb rezsicsökkentést kívánnak kormányváltás után bevezetni. A bűnözőket ki akarják utasítani, a határvédelmet pedig meg akarják erősíteni.

Azt mondta, gyűlöletet kelt Orbán a melegek ellen, rettegést kelt a bevándorlók kapcsán, miközben az általa kitalált „Soros-tervnél” 4-5-ször több embert telepített be az országba. Szerinte a fideszesek úgy járatják le ellenfeleiket, hogy azzal vádolják meg őket, amit valójában Orbánék követnek el.

Tisztességes keresztény-konzervatív ember nem szavazhat a Fideszre” — jelentette ki, miközben külön szólt a kiábrándult kormánypártiakhoz. Azt is elmondta, Magyarország kifosztott, tönkre tett ország, szétbombázott emberi kapcsolatokkal.

Csak lefelé mentünk az elmúlt 12 évben!

— jelentette ki, és szerinte ez nem csupán a jogállamiságban, hanem a mindennapokban is megnyilvánul. Miközben a fideszesek elzárva hallgatták Orbán Viktor évértékelőjét, ők addig az országot járták a miniszterelnök-jelölt ismertetése szerint.

43 ezren haltak meg a koronavírusban, Orbán nem emlékezett meg róluk. 43 ezer magyar halt meg eddig a járvány következtében, és szerinte fontos, hogy rá is emlékezzenek, ezért a miniszterelnök helyett is felhívta rájuk a figyelmet Márki-Zay Péter.

Magyarországon sokan élnek egyik napról a másikra, akik szerinte egyre nehezebben élnek. Hozzátette, egyre több diplomás ember nem él meg a fizetéséből.

Tömegesen hagyják el a szakmájukat, és mennek bolti eladónak, mert azzal is többet keresnek.

Ez egy boldogtalan ország, amelyben korlátlan gazdagodást biztosított Orbán sajátjainak. Márki-Zay szerint a szegények iránti szolidaritás mutatja meg egy társadalom valódi erejét.

A szűk érdekkör nagyon meggazdagodott, az Orbán strómanjaként működő gázszerelő még az angol királynőnél is gazdagabb lett a miniszterelnök-jelölt szerint. Úgy látja, új világ született, a strómanok és a kert végébe stadiont építők világa. Néhányan már gyanúsítottak a 133 bátor ember közül. Az egyetemi vizsga sokaknak csak egy telefonba kerül.

Lenézik azokat, akik munkával és szorgalommal kívánnak előrejutni.

A miniszterelnök még az óvodások közé is golyóálló mellényben és testőrökkel megy be. Azt mondta, Orbán gazdaságpolitikája a gyenge forintra épül. Lehetne másként, szerinte például a szakképzés elősegítésével, és „lenne kereslet a tehetségünkre„. Arról beszélt, Orbánék alattvalót csináltak mindenkiből, aki még nem hagyta el az országot.

Az ország felemelkedésében kamatozik a pedagógusok munkája. Példaként kiemelte, a tanárok nálunk keresnek a legkevesebbet az OECD országai közül, sok helyen a tanárhiány miatt zárnak be intézmények.

Belerúgtak azokba, akik a gyermekek jövőjéért dolgoznak” — mondta. Azt mondta, a kormány tette fizetőssé az egészségügyet, nem pedig a hatalommal nem rendelkező ellenzék.

Elmondta, a tesztek a raktárakból sokszor a megsemmisítőkbe mennek. Úgy érzékeli, a polgárok egészségén spórol a kabinet, és hozzátette, a magyarok átlagosan 5 évvel élnek kevesebbet, mint az uniós átlag az egészségügy állapota miatt. Kijelentette,

a kormány az emberek életesélyeit rövidíti, miközben százmilliárdok mennek a stadionokra.

Az osztrákok tesztekkel, Orbán az ingyenes parkolással „segített” a járványhelyzeten, miközben itthon még a kórházakból is elküldték a betegeket.

Márki-Zay szerint járványt az Orbán-kormány kezelte a legrosszabbul a világon. Kiemelte, a kínai vakcina nem nyújtott megfelelő védelmet az idősek számára, emiatt pedig a védekezést is csak a lopásra használta az eddigi legkorruptabb kormány.

A magánvagyon jelentős része a hatalmon lévők kezébe került. A miniszterelnök-jelölt úgy véli, a benzinkutakat üzemeltetőket és a kiskereskedőket is el akarják zavarni, köztük a Lidlt, az Aldit, a Tescót és a Pennyt.

A kiszolgáltatottság szerinte számtalan esetben érződik, ugyanis politikai kapcsolatok nélkül nem lehet szinte semmit elintézni. Azt látja, hogy a kormányváltás lehetősége miatt kezdett el osztogatni Orbán. Elmondta,

a történelmi osztogatás az ellenzéki összefogásnak köszönhető, különben a miniszterelnök nem lépett volna.

Mindezek ellenére még mindig mínuszban vagyunk a politikus szerint. Megemlítette, hogy a nyugdíjak sokat veszítettek a vásárlóértékből, és kiemelte, a hatósági áras élelmiszerek és benzinárak csak a választások időszakáig érvényesek.

Hol vannak a milliárdok? Degeszre tömött papírzacskókban és nejlonzsákokban” — mondta, kifejezve, hogy a lopás törvénybe iktatásával működik a kormány. Hozzátette, az ellopott pénzek nélkül sokat fejlődött volna az ország.

Márki-Zay Péter azt tapasztalja, hogy

Orbán Viktor családja és alattvalói kezére játszotta át az állami vagyont a kormány.

Nincsenek biztonságban a sikeres vállalkozások, gigabírságokkal igyekeznek kicsinálni azon cégeket, amelyekre szemet vetett a kabinet.

Az Európai Unió Bíróságának döntésére hivatkozva elmondta, az EU „nem ad több pénzt tolvajoknak„. Hasonlatként kijelentette, ez olyan, mintha mindenki számlájáról leemelnének másfél millió forintot. Kijelentette, a pénzek visszaszerzését csak kormányváltással lehet elérni.

Arra kéri az elmúlt években kiábrándult fideszeseket, szavazzanak az ellenzéki összefogásra.

Magával kapcsolatban elmondta, a nyugodt élet helyett a változásért való harcot választotta. Nem örül neki, hogy egy gonosz törpeként ábrázolják a plakátokon, és ezt látják a gyerekei. Ennek ellenére az ország szolgálata mellett döntött. Hozzátette, a pártállami megfélemlítés ellenére vele együtt vállalja mind a 106 képviselőjelölt a véleményét.

Arról beszélt, először Hódmezővásárhely népét szolgálta, most

az országot akarja megszabadítani a gonosztól.

Sorolta az eddigi eredményeit, mint például ingyenes városi tömegközlekedés és az önkormányzati adósság jelentős részének visszafizetése. Kijelentette, a fideszesek is jobban jártak azzal, hogy a csongrádi megyei jogú városban leváltották a Fideszt.

Önmagát őszintének tartja, ezen nem akar, és nem is tud változtatni.

A régi, korrupt hatalommal szemben az őszinteség ideje jött el. Meg kell szabadulni a gyűlölettől az országot, és azt csak őszintén lehet

— mondta. Jelezte, nem térhetett ki a kihívás elől. Elmondta, nagy a felelősség, de készen áll. Győzelemre és az egység megőrzésére készül.

Az egymás iránti nyitottság és őszinteség az együttműködés záloga a politikus szerint, majd hozzátette, a magyarság érdeke, hogy győzzön az ellenzék. Kijelentette, nem szabad a kínai kommunisták és Putyin érdekeit szolgálni.

Ismertette, kormányváltás után minimálbért kívánnak emelni. Elmondta, árak helyett a béreket kell emelni, hogy megálljon az elvándorlás, ezzel kapcsolatban különös figyelmet kívánnak fordítani a pedagógusok, a szociális, valamint a rendvédelmi dolgozók fizetésére.

Azt is kijelentette, hogy a Fidesz hazugságaival szemben még a magánegészségügy bizonyos elemeit is ingyenessé tennék. A tanszabadságot biztosítani kívánják, emellett versenyképes tudást akarnak adni. Nem építenek több üresen kongó stadiont. A sporttámogatások rendszerének átdolgozását is tervezik. Elmondta,

a miniszterelnök hobbija magánügy, amit nem lehet közpénzből finanszírozni.

Biztosítani akarják az alkotói szabadságot. Az Európai Ügyészséghez való csatlakozást és a korrupcióellenes hatóság felállítását kiemelt célnak tartja.

Kijelentette, felkészülnek kormányváltás után az euró bevezetésére, és 5%-ra csökkentik az alapvető élelmiszerek áfáját, illetve magyar kis- és középvállalkozásoknak adják a multiknak szánt támogatások felét. További célként megjelölte, hogy felállítják az önálló határőrséget, a bűnözőket pedig kiutasítják Magyarországról, mert „éppen elég van belőlük az országban„.

Haza kívánják csábítani az elvándoroltakat. Nem szenvedhetnek hátrányt a kisebbségek az új kormány elvei szerint. A cigányság felemelkedéséért is küzdeni fognak a miniszterelnök-jelölt kijelentése alapján

Elmondta, a Belgrád-Budapest vasútvonal, valamint a Paks 2 szerződéseit újratárgyalják. Céljuk, hogy csak kölcsönösen előnyös szerződéseket kössenek Kínával és Oroszországgal. A biogazdaságoknak újra teret kívánnak adni.

Kifejezte, a fideszes monopóliumot megszüntetik a médiapiacon. Segítik az újságírók tényfeltáró munkáját.

Terveik szerint a miniszterelnöknek kötelessége lesz a kihívókkal való vita.

Kijelentette, kormányváltás után visszaszerzik a NATO és az Unió bizalmát. Új alkotmányt adnak a nemzetnek, amelyről népszavazással dönthetnek.

Arról beszélt, a rendszerváltás és kormányváltás érdekében

listán és egyéniben is az Egységben Magyarországért jelöltjeire kell szavazni, mert csak az biztosítja a változást.

Azt mondta, az álellenzéki pártok indulását támogatja a háttérből a Fideszt. Kifejezte, csak összefogással képesek kihúzni az országot a válságból.

Beszédében elmondta, milliók nem tudnak előrelépni, ezért egyre többen lázadnak.

Létrejött az egységes erő, ami képes élére állni a változásnak!

— mondta Márki-Zay Péter, majd hozzáfűzte, mindannyian megértették, hogy nem hagyhatják cserben a változást akaró polgárokat. Azt is kifejezte, mindent meg kell tenni, hogy az országot leuraló, korrupt, gyűlöletkeltő hatalomtól megszabaduljon Magyarország.

El kell kergetni a gonosz zsarnokot. Hódmezővásárhelyen már sikerült” — jelentette ki, és azt mondta, most az egész országnak van szüksége a változásra. Március 15-én közös ellenzéki ünneplés lesz, amelyre minden változást akarót várnak. Április 3-án is meg kell mutatni, a változtatni vágyók vannak többen.

Simon András zárszóként elmondta,

többen követték az ellenzéki évértékelőt a közösségi médiában, mint Orbán Viktorét.

A teljes országértékelőt itt lehet visszanézni:

(Márki-Zay Péter/Facebook)

Valódi Hírek