Benzinkutak százai kerültek a csőd szélére — A kormány nem segít, átpasszolja őket a Molnak

Családbarát Magyarország.

A kormányzat úgy döntött, nem ad segítséget a novemberben bevezetett, majd most negyed évvel meghosszabbított 480 forintos üzemanyagár-stop miatt csőd szélére került, jellemzően családi hátterű töltőállomásoknak — írja a Népszava.

Péntektől 8 forinttal nő a benzin, és 5 forinttal a gázolaj beszerzési ára — írja szerdai tudósításában a Holtankoljak.hu. Így a hazai kutak zömét ellátó Mol péntektől várható nagykereskedelmi listaárát a benzin esetében valamivel több mint 480 forintra, a gázolajnál pedig 493 forintra becsülik.

Tekintettel arra, hogy a kormány keddtől újabb három hónappal, május 15-ig meghosszabbította a november közepén bevezetett, 480 forintos üzemanyagár-plafon hatályát, a két termék továbbértékesítése immár az átvétel pillanatától veszteséges — írja a Népszava.

Ezért előállt az a helyzet, hogy a kutaknak — különösen a „márkátlan”, vagy „független” töltőállomásoknak — a működtetési költségeket így teljes egészében más forrásból kell előteremteniük, a haszonról pedig

beláthatatlan ideig le kell mondaniuk.

Szakértők szerint ez rövid távon több száz, jellemzően kis, családi tulajdonú, ellenben környezete ellátásában kulcsszerepet játszó egység bezárásával jár.

Ez a helyzet előidézte, hogy már most — a nagykereskedelmi áremelés előtt — több kis kút lehúzta a rolót, illetve bejelentette ebbéli szándékát, mintegy száz egységen pedig korlátozták a kiadható mennyiséget.

Gulyás Gergely miniszter így reagált az kialakult helyzettel kapcsolatban a kormányinfón:

Nem tudnak arról, hogy az eddigi, „három vagy négy” eset 5 kilométeres körzetében ne lenne másik állomás. Másrészt a Mol vállalja a bezáró kutak továbbműködtetését.

A Népszava által feltett kérdéssel kapcsolatban a kancelláriaminiszter így fogalmazott: az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tegnap

hivatalosan is felkérte erre a Molt.

Az ITM tegnapi közleménye azonban ezt nem erősítette meg, a szaktárca pusztán megismételte a november óta érvényes szabályokat. Így, ha egy töltőállomás nem képes a vásárlók megfelelő kiszolgálására, és ezért üzemszünetet hirdet, a tárca megvizsgálja a kijelölés szükségességét és ha az indokolt, a feladatok átmeneti ellátására „egy nyilvántartott szolgáltatót” jelöl ki. (E „nyilvántartásban” csak a Mol szerepel.)

Mostanáig egyetlen vállalkozás helyett sem kellett másikat kijelölni – szól a szaktárca homályos megfogalmazása. A miniszter kijelentései szerint, ez leginkább úgy értelmezhető, hogy akkor kérik fel a Molt a helyettesítésre, ha 5 kilométeren belül nincs másik egység.

Korábbi értesülések szerint mindenesetre az eddig szabályosan üzemszünetet jelentő kutakra az ITM nem rendelte ki a Molt — írja a Népszava.

 

Valódi Hírek