Donáth Anna bejelentette: Hivatalosan is vizsgálja az Európai Parlament a Pegasus-botrányt

Hiába tesz meg mindent a kormány, hogy megússza az ügyet.

Komoly bejelentést tett Donáth Anna. Az Európai Parlament egy független vizsgálóbizottságot állított fel a Pegasus-ügy feltárása érdekében.

Mint ismeretes, a kormány 2050-ig titkosítaná a Pegasus kémszoftverrel kapcsolatos jelentést.

A Momentum elnöke így fogalmaz:

„Azért van szükség a bizottságra, mert Magyarországon és Lengyelországban lábbal tiporják a jogállamot, az emberi jogokat. A lehallgatási botrány kirobbanása óta azért küzdök, hogy az Európai Parlamentben álljon fel egy független vizsgálóbizottság.

Ez most végre megvalósul”.

Donáth Anna Róża Thun és Sophia in ’t Veld képviselőkkel közösen kezdeményezte, hogy a Renew Europe frakció szólítsa fel a képviselőket arra, hogy támogassák a vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását.

„Ideje, hogy Európa végre ráeszméljen, védelmet kell biztosítanunk az ügy áldozatainak, védelmet kell nyújtani azoknak a tényfeltáró újságíróknak, diákoknak, ügyvédeknek, ellenzéki politikusoknak, akiknek a magánéletében mindenfajta indok nélkül kémkedtek”

– – fogalmazott a Momentum elnöke.

„A Pegasus-ügy a demokráciáról szól. Arról, hogy két tagállamban, Magyarországon és Lengyelországban lábbal tiporják a jogállamot, az emberi jogokat. Két kormány is terroristák ellen kifejlesztett kiberfegyvert vetett be a saját állampolgárai ellen. Ez elfogadhatatlan. Európai válaszlépésekre van szükség, arra, hogy először feltárjuk az ügy részleteit, majd megalkossuk a kiberfegyverek szigorú európai szabályozását, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen emberijog-sértés”

— fejtette ki Donáth Anna.

Az üggyel kapcsolatban Vadai Ágnes is beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, ahol a Pegasus üggyel párhuzamosan veszélyként említi meg az

orosz dezinformációs hadjáratot.

A beszélgetés során szóba került még az Orbán-Putyin találkozó és annak diplomáciai vonatkozásai.

A Demokratikus Koalíció a 6 ellenzéki párttal közösen alkotmánymódosítást nyújtott be, a javaslat február 21-én kerül a parlament elé.

A teljes beszélgetést itt lehet megtekinteni.

Korábban az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő is megnyilvánult. Tarjányi úgy véli, ez

„egy eléggé nyugtalanító esemény a magyar demokrácia és a titkosszolgálatok történetében”.

Tarjányi Péter a lehallgatásokat bűncselekménynek minősíti, illetve aggasztónak tartja, hogy a lehallgatások révén akár prominens személyekről is gyűjthetnek információkat.

„Van egy olyan szervezet, csoport, akárki, akik rendelkeznek olyan eszközzel, amely eszköz képes arra, hogy tulajdonképpen bármelyik magyar állampolgár – politikus, ellenzéki, kormánypárti, döntéshozók, bírók, akár a miniszterelnök- telefonját adott esetben távolról feltörjék és arról adatokat szerezzenek”.

— fejtette ki Tarjányi Péter.

Edward Snowden — a CIA volt alkalmazottja — is megnyilvánult az üggyel kapcsolatban:

„Magyarország a lehető legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre. Én úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról.”

— jegyezte meg a számítógépes szakember.

(via, ATV)

Valódi Hírek