Hivatalos: Kásler sértő nyilatkozata miatt 28 milliós sérelemdíjat ítéltek meg a kirúgott kórházigazgatónak

Győzött az igazság.

A Győri Ítélőtábla összesen 28 millió forintot ítélt meg dr. Csernavölgyi Istvánnak, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 2020. április 9-én jogellenesen menesztett főigazgatójának.

Még 2020. tavaszában, a koronavírus első hulláma idején a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) azt az utasítást kapták a kórházak, hogy minden, az intézményükben Covid-19-ben elhunyt beteget jelenteniük kell. A Szent György kórházban április 4-én halt meg az első fertőzött, azonban mivel az NNK felszólítása elkerülte az ott dolgozók figyelmét, ezt csak pár nappal később, április 8-án küldte el.

Az esetre a minisztérium már másnap választ várt, a kórház pedig

azonnali hatállyal megszüntette

az igazgató, dr. Csernavölgyi István munkaviszonyát.

Ezt követően felmondott az orvosigazgató, a kórházi dolgozók a köztársasági elnöknek írtak levelet a menesztés visszavonását kérve, és még Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is megszólalt az ügyben, egy belső vizsgálást szorgalmazva.

Kásler Miklós is nyilatkozott az ügyben, amiben egyértelműen a kórház igazgatót tette felelőssé:

„Az orvosigazgató a legújabb hír szerint magára vállalta a hibákat, de a felelősséget egy személyben a kórház főigazgatója viseli. Az ő feladata a hibák megelőzése, észlelése és azok megszüntetése.”

A Tatabányai Törvényszék kimondta ugyan a felmondásának jogellenességét, és 24 millió forint elmaradt munkabért ítélt Csernavölgyinek, de a sérelemdíjat nem ítélte meg. Ez ellen fellebbezett Csernavölgyi, és a Győri Ítélőtábla kedden hozta meg a végleges döntést, amelyben

28 millió forintot ítélt meg a főigazgatónak.

Csernavölgyi többször hangsúlyozta, hogy ez nem a pénzről szól, hanem az igazságát kereste. Elmondta, hogy még meg is fenyegették, hogy ha nem áll el a pertől, azonban ő nem volt hajlandó visszavonni. Jól is tette, mert a szakhatóságok semmit sem találtak, ami alátámasztotta volna a szakmai hiányosságokat.

„Ez a kórház a Covid-járvány elején az országos intézkedéseket megelőzve reagált a helyzetre, több megye helyett feleltünk meg az elvárásoknak.”

– mondta.

Csernavölgyi most Budapesten a magánegészségügyben dolgozik, mert az állami szférában nem tudott elhelyezkedni; ehhez napi 150 kilométert kell ingáznia. A miniszteri-minisztériumi nyilatkozatok megsértették dr. Csernavölgyi István jó hírnevét, és emiatt egyéb hátrányok is érik nap mint nap.

„Győztünk”

– ennyit mondott a tárgyalóteremből kilépve a volt főigazgató.

(via Telex)

Valódi Hírek