Döntött Baranyi Krisztina: Továbbra is kitart, nem enged a fenyegetéseknek

Levélben fordult a magyarországi kínai közösség Baranyi Krisztinához, a Fudan Egyetem körül lévő „Kínát sértő” utcanevek ügyével kapcsolatban.

A 9. kerület polgármesterét arra kérte levélben a 40 ezer fős kínai közösség, hogy fontolja meg a Fudan Egyetem tervezett területét szegélyező utcanevek megváltoztatását. Mint írták, arra kérik Ferencváros polgármesterét, vizsgálja felül korábbi döntését az üggyel kapcsolatban.

„Sajnos mivel nekünk egyáltalán meg kell felelni a befogadó ország (Magyarország) politikai gondolkodásával, de ugyanakkor nekünk meg kell felelni az anyaország Kína elvárásaival is.

Ezért rossz érzés töltött el bennünket, amikor a Fudan egyetem területét övező utca neveket úgy változtatták meg, hogy az anyaország politikai gondolkodásával nem összeegyeztethető. Mivel ismerjük az anyaország reakcióit, az ilyen belügyekbe való beavatkozásnak tekinthető politikai reakciókra, félelmünk egyre nő, hogy a Magyarország és Kína közötti gazdasági kapcsolatok rossz irányba fognak fejlődni”

– írták levelükben.

Végül arra kérték a polgármestert, hogy

„gondolják át az utcanevek által okozott és kialakult helyzet előnyeit és hátrányait és amennyiben lehetséges, Kínát sértő változtatásokat módosítsák”.

Baranyi Krisztina Facebook-oldalán reagált az ügyre és afelől biztosította a kínai közösséget, hogy a következményeket már bejelentésük előtt alaposan megfontolta, és

arra jutott, hogy előnyei jelentősek, hátrányai viszont elenyészőek, ha egyáltalán vannak.

— fogalmazott a polgármester.

„Ferencvárosban négy utcát neveztünk át, négy, Kínát érintő rendkívül fontos téma kapcsán. Az emigrációba kényszerített és valamennyi elnyomott tibeti buddhistát képviselő Dalai Lámáról, az utóbbi időben már tömegesen internált ujgur mártírokról, a hongkongiak egyre drámaibban eltiport szabadságáról, valamint a vallásszabadságért folytatott küzdelem szimbolikus alakjáról, Hszie Si-kuang katolikus püspökről”

– emlékeztetett Baranyi, aki úgy vélekedett: valamennyi közterület-átnevezés szolidaritást fejez ki az üldözöttekkel, egyúttal kiállás az egyetemes emberi szabadságjogok, így a Magyarországon élő kínaiak jogai mellett is.

Baranyi így érvel: az átnevezésekkel nem Kína belügyeibe avatkozunk be, hanem

megvédjük saját érdekeinket, elsősorban „a magyar állam korrupt vezetőivel”, másodsorban a kínai érdekkörök belügyekbe való beavatkozásával szemben.

Valódi Hírek