Bősz Anett: Orbán ne büntesse a gyermektelen és egygyermekes családokat!

Kirekesztő családpolitika, Fidesz-módra.

Online sajtótájékoztatót tartott Bősz Anett a kormány szerinte elhibázott népesedési politikájával kapcsolatban. Az összellenzék érdi jelöltje arról beszélt, a népesedéspolitika közügy, azonban a gyermekvállalás a legmélyebb magánügyek közé tartozik.

A politikus azt mondta, a kormánynak valóban fontos szerepe van abban, hány gyermek születik az országban, azonban a család belügyei magánügynek számítanak. Bősz kijelentette: a kormány

a lehető legrosszabb úton jár,

ha a gyermekteleneket és az egygyermekes, illetve az egyszülős családokat bünteti és megbélyegzi.

Bősz szerint a kormánynak igaza van, hogy a nemzetgazdaság sínyli meg, ha nem születik elegendő gyermek, és a nyugdíjrendszer is fenntarthatatlanná válik középtávon. A politikus szerint a gazdaságban a szerkezetváltás nem ment végbe, és egy „összeszerelő országra” nem vár fényes jövő.

A képviselőjelölt arról beszélt, a kabinet „skanzent rendezett be” a népesedéspolitika terén. Kiemelte, azok az országok teljesítenek sikeresen, amelyekben a nemek közti egyenlőség megfelelően érvényesül.

Azok a kormányok, amelyek szerint a nőnek a bölcső és a fakanál mellett a helye, (…) teljesítenek a legrosszabbul a népesedéspolitika területén

— jelentette ki Bősz Anett.

A politikus azt mondta, 2000 és 2010 között a népesedés szempontjából legrosszabb évben is magasabb volt az élveszületések száma, mint a 2010 és 2020 közötti évek legjobb évében. Szerinte erre annak ellenére nincs érdemi magyarázat, hogy az Orbán-kormány a szülőképes korú nők számának csökkenésével magyarázza a helyzetet.

Azt mondta, a termékenységi rátát mindössze 10 százalékkal sikerült javítani az elmúlt években a különböző serkentő intézkedések ellenére. Az ellátórendszer javítását fontos célnak tartja annak érdekében, hogy nőjön a népesség. Példaként megemlítette a bölcsődék számának emelését és a minőségi oktatás biztosítását.

Arról beszélt, a kormánynak az a fontos, hogy megszülessenek a gyermekek, a körülmények javításával viszont nem foglalkozik, és emiatt szerinte szegénységi kockázat manapság Magyarországon a gyermekvállalás. Példaként említette, hogy sokan anyagi megfontolásból vagy az ellátórendszer hiányosságai miatt nem vállalnak egynél több gyermeket.

„Ahhoz, hogy a második-harmadik gyermek megszülessen, az elsőnek is meg kell születnie!””

— üzente Novák Katalin volt családügyi miniszternek és a kormánynak Bősz Anett. Megemlítette, minden hatodik magyar újszülött az ország határain túl születik meg, a fiatalok pedig egyre nagyobb arányban vándorolnak nyugatra.

Arról is beszélt, hogy megalázott szülőkkel nehéz „bölcs népesedéspolitikát folytatni”. A képviselőjelölt felhívta a figyelmet a nők és férfiak közti esélyegyenlőség fontosságára, valamint arra, hogy egyre többen tudnak majd a jövőben gyermeket vállalni.

Bősz Anett sajtótájékoztatóját itt lehet megnézni:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek