Tovább fenyegetik a pedagógusokat Káslerék: Fellebbeztek a bíróság ítélete ellen

Meg akarják akadályozni a márciusi gigatüntetést.

Fellebbezett a Fővárosi Ítélőtáblánál az Emberi Erőforrások Minisztériuma a bíróság múlt pénteki döntésével kapcsolatban, amely jogszerűnek mondta ki a január 31-ei pedagógussztrájkot.

A tárca célja, hogy ítéletben mondják ki, jogtalan volt a kétórás figyelmeztető munkabeszüntetés.

Az EMMI indoklása szerint a sztrájkot akkor tartották meg, amikor még nem vált jogerőssé a bíróság ítélete. A munkabeszüntetést a két legnagyobb szervezet, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete rendezte. Ennek során több mint 20.000 munkavállaló tiltakozott reggel 8 és 10 óra között.

A szakszervezetek a január végi sztrájkot decemberben közepén jelentették be, azt követően, hogy nem tudtak megállapodni a kormánnyal az igazságos munkabéreket, valamint a munkahelyi viszonyok rendezését illetően. A szakszervezetek továbbra is tárgyaltak a kormánnyal, azonban eredménytelenül.

A sztrájk idején szükséges szolgáltatások ügyében a PDSZ és a PSZ bírósághoz fordultak. Az ítélőszék január 28-án kelt döntésében arról döntött, hogy a tiltakozás jogszerű, és elég, ha az intézmények csak a gyermekek felügyeletét szervezi meg oktatási-nevelési feladatok ellátása nélkül a tiltakozás időszakában.

A szakszervezetek arra kérték a minisztériumot, ne fellebbezzen a döntés ellen, s így hagyják jogerőre emelkedni az ítéletet.

Az EMMI azonban nem tágított, és azóta is jogellenesnek nevezi a sztrájkot a bírósági döntés ellenére is.

A tárca érvelésében azt kívánta rögzíteni, hogy a sztrájk ideje alatt is biztosítani kellett volna az oktatáshoz való jogot, ugyanakkor a járvány időszakában több ízben is meghiúsult a valódi oktatás. További érdekesség, hogy a Kásler Miklós vezette minisztérium a tüntetést pártpolitikai célú tiltakozásnak tekintették, mivel

a pedagógusok által viselt kék szalagot összemosták a Márki-Zay-féle korrupcióellenes kék szalag jelentésével.

A szakszervezetek kitartanak álláspontjuk mellett, és rövidesen benyújtják az ellenkérelmet a bíróságon. Eközben tovább folynak az előkészületek a március 16-án esedékes, határozatlan idejű munkabeszüntetéshez.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek