FRISS: Budapest ellenzéki polgármesterei egységesen beálltak a sztrájkoló tanárok mögé

Váratlan erősítést kaptak a tanárok, akiket Káslerék már azzal fenyegetnek, hogy a hétfői sztrájkjuk törvénytelen lesz.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sztrájkot hirdetett január 31-re, miután nem tudtak megegyezni a minisztériummal a béremelés mértékéről, illetve az oltatlan pedagógusok helyzetéről sem.

Káslerék úgy próbálja megakadályozni a sztrájkot, hogy kihirdették: az szerintük nem törvényes, és így a gyerekeket nyugodtan be lehet vinni az iskolába január 31-én is.

A szakszervezetek szerint ugyanakkor ezzel a minisztérium súlyosan jogsértő kijelentéseket tesz, amelyekkel félrevezetik a sztrájkolókat, akadályozzák alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában, a sztrájkolni szándékozó munkavállalókat megfélemlítik, az intézményvezetőket elbizonytalanítják.

A sztrájk előtt négy nappal, csütörtökön közleményt adott ki a Főpolgármesteri Hivatal, jelezve, hogy Budapest ellenzéki polgármesterei támogatják a pedagógusok sztrájkját.

Az MTI-ben megjelent közleményüket változtatás nélkül idézzük:

A közoktatási intézményekben dolgozók sztrájkhoz való joga nem korlátozható. Kiállunk azok mellett, akiket jogsérelem ér!

A közoktatásban dolgozók szakszervezetei érdekeik érvényesítése érdekében 2022. január 31-én figyelmeztető sztrájkot tartanak. Ez megítélésünk szerint alapvető munkavállalói joguk, és ezt a jogukat nem lehet korlátozni.

Ennek ellenére a kormány nemtelen eszközökkel kíván fellépni a január 31-ei figyelmeztető sztrájkkal szemben, és megakadályozza, hogy minél több közoktatásban dolgozó emelhesse fel a hangját az őt ért sérelmek miatt.

Hozzánk, kerületi polgármesterekhez is több jelzés jutott el, hogy munkáltatói intézkedéssel fenyegetik azokat, akik csatlakoznak a figyelmeztető sztrájkhoz.

Egy munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban ez még viccnek is durva. Ezért is elítélünk minden olyan próbálkozást, üzengetést, amely korlátozni akarja ezt az akciót.

A kormánynak megfélemlítés helyett dolgozni és tárgyalni kellene. Megoldást keresni, nem pedig fenyegetőzni.

Mi vállaljuk, hogy közoktatási intézményeinkben dolgozók sztrájkhoz való jogát nem korlátozzuk. Akit pedig jogsérelem ér, azok mellett kiállunk!

Karácsony Gergely, főpolgármester

V. Naszályi Márta, I. kerület polgármestere

Örsi Gergely, II. kerület polgármestere

Dr. Kiss László, III. kerület polgármestere

Déri Tibor, IV. kerület polgármestere

Soproni Tamás, VI. kerület polgármestere

Niedermüller Péter, VII. kerület polgármestere

Pikó András, VIII. kerület polgármestere

Baranyi Krisztina, IX. kerület polgármestere

László Imre, XI. kerület polgármestere

Dr. Tóth József, XIII. kerület polgármestere

Horváth Csaba, XIV. kerület polgármestere

Cserdiné Németh Angéla, XV. kerület polgármestere

Szaniszló Sándor, XVIII. kerület polgármestere

Gajda Péter, XIX. kerület polgármestere

A közleményt nem írták alá a fideszes polgármesterek, így hiányzik az aláírók közül az V. kerületi polgármester (Szentgyörgyvölgyi Péter), a X. kerületi (D. Kovács Róbert Antal), a XII. kerületi (Pokorni Zoltán), a XVI. kerületi (Kovács Péter), a XVII. kerületi (Horváth Tamás), a XX. kerületi (Szabados Ákos), a XXI. kerületi (Borbély Lénárd), a XXII. kerületi (Karsay Ferenc) és a XXIII. kerületi (Bese Ferenc) vezetők neve.

Valódi Hírek