Szijjártó Péter úgy tudja, Magyarország fogja elsimítani az orosz-amerikai konfliktust

Kihasználva a nemzetközi befolyásunkat.

„Megtapasztaltuk azt, hogy ha Kelet és Nyugat konfliktusban van, akkor mi általában bajba kerülünk. Ezeknek a konfliktusoknak a vesztesei mindig a közép-európaiak voltak”

– kezdte külpolitikai fejtegetését Szijjártó Péter a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

„Az a nemzetbiztonsági érdekünk, hogy az Egyesült Államok és Oroszország szót értsenek, konzultáljanak egymással, mert a párbeszédnek nincs alternatívája”

– folytatta a külügyminiszter. Ezért Magyarország a nemzetközi befolyását felhasználva cselekedni is fog: rávesszük őket, hogy beszéljenek egymással, és nagyon határozottan felszólítjuk őket, hogy nem kérünk a konfliktusukból.

Hozzátette, hogy

minket az amerikaiak nem akadályozhatnak meg

az oroszokkal való jó kapcsolat kiépítésében. Ez a viszony már annyira jó, hogy Szijjártó a nyugatiakkal szemben simán elintézte a kazahsztáni magyarok kimentését a zavargások alatt.

„Egyetlen sms-t váltottam az orosz külügyminiszterrel,

és másnap az oroszok segítették evakuálni a magyar állampolgárokat.”

– mondta.

Sőt, a magyar légiközlekedés is olyan fontos célpontokkal bővül, mint a márciusban induló a Jekatyerinburg–Budapest járat, decemberben pedig megindult a Moszkva–Debrecen járat.

Ezen felül egy újabb létfontosságú témában is sikerült megállapodni Putyinnal. Magyarország ezentúl három nagy űrkutatási projektben vesz részt Oroszországgal. Még magyar űrhajós is lesz, mert ahogy azt a külügyminiszter is elmondta,

„Ez egy nemzetstratégiai kérdés.”

És hogy mi fenyegeti ma Közép-Európa biztonságát?

Természetesen a migrációs folyamatok.

Brüsszel olyan migrációs politikát folytat, amely a migránsokat Európába vonzza. Most is több afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal tárgyalnak, tehát nekünk nincs más választásunk, mint

„kettőzött erővel kell védenünk a határunkat.”

Szijjártó az ukrán kapcsolatokra is kitért, és olyan diplomáciai igazságokkal ajándékozott meg minket, mint

„Most már nem bizakodó vagyok, hanem egyszerűen csak reménykedem, mert a remény hal meg utoljára.”

Végezetül a közelgő áprilisi választásokról is beszélt. Elmondta, hogy

a nyugatiak képtelenek elviselni a Fidesz-kormány létezést,

amiért az keresztény, konzervatív, szuverén politikát folytat. Ezért mindent meg fognak tenni, hogy eltávolítsák őket, és minden támogatást megadnak az ellenzéknek.

Valódi Hírek