Vége az időhúzásnak: Februárban dönt az Európai Unió Bírósága arról, hogy elzárják-e Orbán előtt a pénzcsapot

Ketyeg az óra.

Februárban ítél az Európai Unió Bírósága a jogállamisági feltételről, ha a testület elutasítja az ügyben beadott keresetet, Magyarországot és Lengyelországot is pénzmegvonással sújthatják — értesült uniós forrásokból a Népszava.

Januárban már biztosan nem születik ítélet arról, hogy lehet-e sújtani a jogállami normákat megszegő tagországokat, erről

februárban fog döntést hozni

az EU legfelsőbb bírói fóruma.

Campos Sánchez-Bordona bírósági főtanácsnok még 2021 december 2-án javasolta, hogy utasítsák el a jogállamisági mechanizmus megsemmisítését kérő magyar és lengyel keresetet.

Ha a Bíróság helyben hagyja a rendeletet, akkor az előírások alkalmazásával megbízott Európai Bizottság elindíthatja a jogállamisági eljárást Magyarország és Lengyelország ellen.

Az eljárás értelmében azokat a tagországokat, amelyek bizonyos jogállami normák megszegésével „kellően közvetlenül” sértik az EU költségvetési érdekeit, pénzmegvonással lehet sújtani.

A folyamat elindítása után még fél évbe telhet, amíg a döntéshozók határoznak a támogatások felfüggesztéséről vagy befagyasztásáról.

 

Valódi Hírek