Sunyin lapított a Fidesz az EP-ben, amikor el kellett volna fogadni egy Kazahsztán elleni állásfoglalást

Jellembajnokok.

A Fidesz nem vett részt azon a szavazáson, amelyen az Európai Parlament egy állásfoglalást fogadott el arról, hogy az EP határozottan elítéli a Kazahsztánban január 2-án tartott békés tüntetéseket követően kirobbant erőszakos cselekményeket — írta az EUrológus csütörtökön.

Az állásfoglalásban az EP felszólítja a kazah kormányt, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat, és

azonnal engedje szabadon az önkényesen fogva tartott tüntetőket és aktivistákat.

A képviselők elítélik Kaszim-Zsomart Tokajev elnök uszító retorikáját, például azt, hogy a tüntetőket terroristának nevezi.

Az állásfoglalást 589 szavazattal, 35 ellenszavazat és 47 tartózkodás mellett fogadták el.

A jegyzőkönyvből azonban kiderül, hogy a 12 fideszes és az egyetlen KDNP-s EP-képviselő nem szavazott.

Sőt, a KDNP-s Hölvényi György még egy közleményt is kiadott “Ne ítélkezzünk előre!” címmel, amelyben azt írja:

„A kazah hatóságok már elindították a hivatalos nemzetbiztonsági nyomozást, éppen ezért tiszteletlenség egy néhány óra alatt összerakott határozat formájában elhamarkodott kijelentéseket tenni, egy hatalmas utat megtett országot így megítélni.

Történtek jogsértések, az erőszakos cselekmények elkövetőit el kell ítélni, de minden országnak megvan a joga, hogy a belső konfliktusait maga rendezze.

Ezért meg kell várni a kazah vizsgálat végét”.

Az MTI erről szóló beszámolójából érdekes módon hiányzik, hogy a Fidesz képviselői nem vettek részt a szavazáson, csupán Hölvényi György közleményét idézik.

 

Valódi Hírek