Akár 700 forint is lehet a benzin, ha Orbánék feloldják a hatósági árat

Nem lesz ennek jó vége.

Akár 700 forintba is kerülhet a benzin, ha a kormány kivezeti a 480 forintos hatósági árat — derült ki az RTL Klub Híradójából.

Noha decemberben az üzemanyag 5,3 százalékkal kevesebbe került, mint novemberben, az egy évvel korábbihoz képest még így is 26 százalékos volt az áremelkedés.

A benzin literenkénti átlagára jelenleg 477, a gázolajé pedig 479 forint, mivel minden tizedik kút a maximált árnál olcsóbban kínálja az üzemanyagot.

Hamarosan azonban ők is elérik a plafont — jelzi előre a holtankoljak.hu.

A benzinár azonban menne ennél feljebb is: január 2. hetében ugyanis 6 százalékkal, 86 dollárra ugrott az olaj ára. A kereslet a járvány ellenére fokozódik, a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a nyersanyag hordónkénti ára akár a 150 dollárt is elérheti még idén.

„A 150 dolláros ár pedig nagyságrendileg 700 forintos hazai üzemanyagárat jelentene”

– mondta Molnár László, a GKI vezérigazgatója a Híradónak.

Ha a maximált ár egész évben maradna, akkor ugyan az autósok megúsznák a horrorárat, a benzinkutak azonban nagyon komoly veszteséget termelnének.

„Őszintén reméljük, hogy február 15-ével megszűnik a hatósági ár alkalmazása. Különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi piaci helyzetet, a kőolaj aktuális világpiaci árát tekintve egy komoly emelkedés látható”

– mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

 

Valódi Hírek