Kásler einstandolt egy több százmilliós kiállítást az utolsó pillanatban, a projekten dolgozó szakemberek sorra állnak fel

Önkényesen megnyirbálta az Árpád-kori kiállítás anyagát.

Az utolsó pillanatban váltotta le Kásler Miklós a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás vezetőit, hogy a kiállítás irányítását teljes egészében a Magyarságkutató Intézetnek adja — írta meg kedden a Válasz.hu.

A kiállítás több százmillió forintba került, és minden eddiginél részletesebben mutatja be az Árpád-kort; kutatók, régészek és történészek évek óta dolgoztak rajta.

A tárlatnak idén márciusban kellett volna megnyílnia, és tavaly decemberben már több mint 90 százalékban készen is volt, amikor a projekten dolgozó szakemberek karácsony előtt két nappal tájékoztatást kaptak, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma

indoklás nélkül visszavonta a megbízást a tárlat kurátoraitól,

az irányítást pedig teljes egészében átadta a Magyarságkutató Intézetnek.

A kiállításon 2017 óta dolgozó szakemberek most sorra hagyják ott a projektet, és ahhoz sem járulnak hozzá, hogy az eddig elvégzett munkáikat publikálják.

A projekt irányítását Makoldi Miklós kapta, aki a történelemhamisításokkal megtűzdelt, kivitelezésében is kétes minőségű Pozsonyi csata című animációs filmben szakértőként volt feltüntetve.

Az új projektvezetéssel

új irányvonalakat állapítottak meg,

komplett témák kerültek ki a már kész anyagból, teljesen kihúzták a tárlatból például azt a részt, ami azokra a népességekre vonatkozott, akiket a honfoglalás idején találtak a mai Magyarországon (szlávok, Karoling-kori népek), illetve az Árpád-korban ideköltöző népcsoportoknak (például muszlimok, zsidók) sincs már helye a tanulmányban.

Emiatt már a két ünnep között is többen jelezték a tárlaton eddig dolgozó szakemberek közül, hogy ez vállalhatatlan, ezért nem adják a nevüket a kiállításhoz, és a tanulmányaik megjelentetését is letiltják.

A megvalósításra összesen 506 millió forintot biztosított a kormány, az üzemeltetésre 120 milliót, és mindezt egy székesfehérvári egykori ciszterci rendházépületben mutatták volna be, amit 5,3 milliárdból újítottak fel.

 

Valódi Hírek