Szentpéteri Nagy Richard: Durva zavargások várhatók a választások után, bárki fog győzni

Nem túl optimista a választásokat illetően.

Interjút adott a Hírklikknek Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogi szakértő, amelynek során arról beszélt, a Fidesz egyenlőtlen feltételek mellett, jelentős helyzeti előnnyel várja a választásokat. Ennek ellenére úgy látja, az összefogás új helyzetet teremtett, és a kétosztatúvá vált politika miatt

eddig nem látott eséllyel veszi fel a versenyt a Fidesszel az ellenzék.

Elmondta, a választási struktúra nem változott a 2018-as helyzethez képest, azzal a különbséggel, hogy legalizálták a voksturizmust.

A jogász a következő időszakban nem számít nagy választójogi változásokra, és

arra számít, április 3-án tartják majd az országgyűlési választást,

és ebben az esetben Áder János már januárban ki fogja hirdetni a választás időpontját a törvényi kötelezettség miatt. A voksturizmusra kitérve azt mondta, „gyanús„, hogy éppen a jelenlegi helyzetben legalizálták az utaztatást. Ebből azt a következtetést szűri le, hogy kiélezett helyzetben mindent megtesz a jelenlegi kormány a hatalma fenntartásáért.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz a melegellenessé tett pedofiltörvénnyel kapcsolatos népszavazást egy időben tartják a választásokkal, az ellenzék hibájának is tartja.

Elmondta, az ellenzéki pártok arra számítottak, hogy aktivizálják a szavazóikat a Fudan-ellenes népszavazással és az álláskeresési járadék meghosszabbításával, de belesétáltak a Fidesz csapdájába. Szerinte Orbán Viktor és csapata a népszavazással akar elérni olyan csoportokat, amelyek egyébként nem vennének részt a választáson.

Szentpéteri Nagy szerint nem a népszavazásra kellene fókuszálnia az ellenzéknek, hanem a választási kampányra,

mert szerinte a Fidesz nem fogja hagyni, hogy a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazási kérdésekről is a választással egy időben lehessen szavazni.

Ha mégis így történne, arra számít, hogy a kormánypártok kihúzzák az ellenzék alól a talajt, és visszavonják a Fudan Egyetem kampuszépítésének terveit, az álláskeresési járadék időtartamát pedig meghosszabbítják.

Meglepetésnek tartja, hogy Orbánék a választások előtt nem torzította tovább a választási rendszert a saját javára. Az egyik értelmezés szerint még mindig magabiztosak abban, hogy győzni fognak jövőre, egy másik interpretáció szerint azonban el akarja veszíteni a szavazást — bár utóbbiban ő nem hisz.

Szerinte Orbán meg akarja nyerni a 2022-es választást, azonban az az érdeke, hogy csak feles többséggel, mert az a nemzetközi politikában is jobban cseng. A jogász elmondta,

a miniszterelnök az embereit annyira bebetonozta, hogy nem is érdeke már a kétharmados győzelem.

Mindenképpen pesszimista azzal kapcsolatban, mi várható a választásokat követően. Arra számít, ha a Fidesz veszít, kiviszi a párt a szimpatizánsait az utcára, és feszültséget szít majd az emberek között.

Ellenzéki győzelem esetén is tömegtüntetésekre számít, abban az esetben szerinte az elégedetlenek nagyszámú kivándorlása is elképzelhető.

Ha sorra vesszük a lehetséges kimeneteleket, mindig negatív eredményre jutunk.

Akárhogyan is, mindenképpen rossz lesz. És ezt a helyzetet is ez a rendszer teremtette meg

— jelentette ki a jogtudós.

(Hírklikk nyomán)

Valódi Hírek