Kamuorvostudományi szöveggel hergelnek az oltás ellen, reagált a Semmelweis Egyetem

Több ezer megosztáson van túl Facebookon az álhír.

„Járvány idején NEM oltunk, mert legyengíti az immunrendszert és veszélyes mutációkat generál!”

Sokan megosztották a Facebookon ezt az idézetet, amely a kitalálói szerint a Semmelweis Egyetem (SE) Infektológia Tanszékének tankönyvéből származik, vette észre a hvg.hu.

A Semmelweis Egyetem közleményben cáfolta az álhírt, szó szerint idézzük, amit írtak:

„A Semmelweis Egyetem Infektológiai Tanszékének tankönyvére hivatkozva terjed álhír az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon a járványok idején történő vakcinációval kapcsolatosan. Az egyetemnek ilyen tanszéke nincs, Infektológiai Tanszéki Csoportja van, akik ugyanakkor nem írtak ilyen témában könyvet.

Szinte minden, az egészségünkkel kapcsolatos tananyag, a szakterület folyamatos fejlődése miatt, az évek alatt sokat változott, de az egyetemen jelenleg használt tankönyvek egyikében sem szerepel az a

félrevezető állítás,

melyre alapozva az álhír terjesztői azt szeretnék elhitetni, hogy tilos lenne a jelenlegi világjárvány idején a védőoltások beadása.”

A hvg.hu megjegyzi, hogy az álhír nagyjából akkor kezdett el keringeni a neten, amikor kijött az eddigi legnagyobb hazai vakcinakutatás eredménye.

A tanulmány – amelynek szerzői között egyébként a SOTE kutatói is szerepelnek – azt mutatja meg feketén-fehéren, hogy a Magyarországon használt oltóanyagok közül melyik mennyire hatékony. ITT megnézheti a magyar adatokat arról, mennyire véd a fertőzéstől és a halálozástól. a Pfizer, a Moderna, a Szputnyik V, az AstraZeneca és a Sinopharm oltás.

Valódi Hírek