Gulyás Gergely bejelentette: Harmadik oltáshoz kötik a védettségi igazolványokat

Nemsokára bevezetik.

Megtartotta a heti kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. A mai koronavírus-adatok ismertetése után a politikus elmondta, egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet, és felkérték az operatív törzset, hogy dolgozzanak ki egy olyan rendszert, ami alapján a lehet a jövőben is lehet majd akcióheteket szervezni.

Gulyás elmondta, megkérték az operatív törzset, hogy döntse el, mikortól kössék a harmadik oltáshoz a védettségi igazolványok érvényességét. Ez alapján

bejelentette, a kormány rövidesen a harmadik oltásokhoz köti a védettségi igazolványokat.

Azokat, akiknek több mint fél év telt el a második oltás felvétele óta, rövidesen felkeresi a kormány. Azt is elmondta, december 20-a előtt megérkezik az 5 és 12 év köztiek számára rendelt Pfizer-vakcinák, emiatt pedig előbb kezdődhet a gyermekek oltása.

Gulyás cáfolta, hogy visszaléptek volna az uniós vakcinabeszerzésbe, és szerinte van elég oltóanyag a magyar polgárok számára. Azt mondta, minden oltóanyag elérhető a Szputnyik kivételével, az viszont már elfogyott, és nem rendeltek belőle többet.

A benzinárak befagyasztását a kormány továbbra is fenntartja, a kisvállalkozók számára pedig elérhetővé teszik a rezsicsökkentést, ezt három hónapig még biztosan fenntartják. A miniszter azt állítja, az önkormányzatok számára lehetővé tett rezsicsökkentést Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter kérte elsőként.

A politikus arról beszélt, örül annak, hogy az Európai Unió ajánlásokat fogalmaz meg a harmadik oltásokkal kapcsolatban, ennek ellenére azonban

nem tervezik a kötelező oltás bevezetését.

A kancelláriaminiszter azt mondta, tervezik a műtrágya árának mérséklését, és kijelentette, a magas árak a Bige László által tulajdonolt Nitrogénművek Zrt. kartellezése miatt állnak fenn. Az agrárminisztérium az árak csökkentésére tesz javaslatot a közeljövőben.

A Fudan Egyetemmel kapcsolatban Karácsony Gergely nemrég kijelentette, úgy tudja diplomáciai körökből, hogy a kormány elállt a beruházástól. Ezzel kapcsolatban Gulyás nem adott világos választ, ehelyett annyit mondott „{h}a a budapestiek akarnak Fudan Egyetemet, akkor meg kell építeni„.

Korábban megírtuk, az Európai Bizottság főtanácsnoka arra tett javaslatot, hogy a magyar és a lengyel kormány bírósági perét utasítsák el a jogállamisági kérdésekben. Gulyás úgy reagált, meg kell várni a végleges ítéletet, de a korábbi véleményüket fenntartják.

A lélegeztetett betegekkel kapcsolatos adatközlést megváltoztatta a kormány. Ezzel kapcsolatban azt mondta, annak van jelentősége, hány embert lélegeztetnek invazív módon, a más módon lélegeztetettek száma irreleváns.

Azt mondta, a kormány nagyvonalú volt a fővárosi vezetéssel, mert Gulyás szerint a városvezetés egy már meglévő szerződést felejtett el aláírni. A miniszter azt állítja, Karácsonynak az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban nincs vétójoga.

A harmadik oltással kapcsolatban hamarosan reklámkampány kezdődik. Az omikron-variáns ellen a miniszter szerint a legjobban az elölt vírust tartalmazó Sinopharm-vakcina véd — amelyről korábban kiderült, a 60 év felettiek negyedénél nem alakult ki megfelelő védettség.

A járvánnyal kapcsolatban azt mondta, most tetőzik a negyedik hullám.

A pedagógusoknak 10%-os béremelést ígértek be, bár belengették, hogy a következő parlamenti ciklusban további emelés lesz — persze csak akkor, ha megnyerik a választást. Gulyás azt mondta, már az is nagy dolog, hogy a járvány idején 10%-kal tudják növelni a pedagógusbéreket. Az első oltást a pedagógusoknak december 15-ig kell felvenniük.

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet megnézni:

(Magyarország Kormánya/Facebook)

Valódi Hírek