Súlyos botrányt leplezett le egy francia lap: Egy fideszes EP-képviselő is érintett

Borult a bili.

Az Európai Számvevőszék 27 tagjából többen soha nem tartózkodnak az intézmény luxemburgi területén, ennek ellenére mégis nagy összegű lakhatási támogatásban részesülnek, mert fiktíven ott élnek.

Sokan visszaélnek a különböző támogatásokkal és olyan megbízásokat teljesítenek, amiket senki nem ellenőriz,

a rendelkezésre álló eszközöket pedig saját célra használják. Erről a Libération nevű francia lap írt.

A lap szerint a pénzköltéseket ellenőrző számvevőszék elnézi, hogy tagjai súlyos etikai vétségeket követnek el. A Számvevőszék elnöke, Klaus-Heiner Lehne egy elavult kétszintes luxemburgi épület apartmanjában lakik negyedmagával, az épület bérleti díja havi 3000 euró, miközben a lakók összesített fizetése kb. 60.000 euró.

Az elnök a fizetése 15%-át, 3600 eurót költhet lakásbérlésre. Érdekesség, hogy Lehne nem lakik állandóan az ingatlanban, az ideje jelentős részét Düsseldorfban tölti mint a Kereszténydemokrata Unió prominens tagja. A lap szerint ez súlyos etikai vétség, ugyanis az elnök nem folytathat pártpolitikai tevékenységet, mert ez

a pozíciójával összeférhetetlen, ugyanis az teljes függetlenséget kíván.

A Libération más turpisságokat is feltárt. Lehne több mint 476 eurót számolt fel egy szeptemberi munkavacsoráért, a belga Annemie Turtelloom pedig 352 eurót egy úgynevezett ötletbörze-vacsoráért. Bár a résztvevőket nem említik meg, a 200 euró feletti költségek esetében ez törvényi kötelezettség.

A számvevőszéki tagok 20 és 50 eurós költségek esetén is gyakran kérnek költségtérítést, ami nevetséges a kiemelkedően magas fizetésük mellett. További érdekesség, hogy a hatóság magyar tagja,

Pelczné Gáll Ildikó 1300 euróért készíttetett videót az 1956-os magyar forradalomról

— annak ellenére, hogy annak semmi köze nincs az Európai Számvevőszék munkájához.

A számvevőszéki tagok által használt luxusautók esetében sokan valóban magáncélra használják a járműveket, és az ESZ a korlátlan használatért cserébe mindössze havi 100 eurót von le a tagok számlájáról. A luxemburgi ügyekkel kapcsolatban a hatóság azt közölte, a tagoknak mind luxemburgi lakcíme van, ennek ellenére azok valóságosságát egyáltalán nem ellenőrzik.

A botrány híre gyorsan eljutott az Európai Parlamenthez. Az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottsága kedd esti ülésén ki fogja hallgatni az ESZ elnökét, Klaus-Heiner Lehnét a lap által leírt visszaélésekről.

(Népszava/Libération)

(Címlapfotó: Demokrata)

Valódi Hírek