Vége a titkolózásnak: Pert vesztett a kormány, hamarosan kiderülnek a Budapest-Belgrád vasút ügyének piszkos részletei

Ki kell adniuk az adatokat.

A hvg.hu és a Transparency International Magyarország másodfokon megnyerte azt az adatigénylési pert, amely arra irányult: adják ki a Budapest-Belgrád vasút 5 millió forint feletti szerződéseit, írta pénteken a HVG.

A 750 milliárd forint összköltségűre becsült projekt kivitelezési szerződéseit még 2019-ben kötötték meg, majd azzal a lendülettel 10 évre titkosította is azokat az országgyűlés.

A HVG közérdekű adatigénylést nyújtott be: a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. által megkötött, 5 millió forint feletti szerződéseket, valamint az alvállalkozók listáját kérték ki.

Mivel az adatokat nem kapták meg, a Transparency International Magyarország és Karsai Dániel ügyvéd segítségével pert indítottak.

Ugyan a pert első fokon elbukták, másodfokon már nekik adott igazat a bíróság:

a szerződéseket 15 napon belül ki kell adniuk.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója így kommentálta a helyzetet:

„A Budapestet Belgráddal összekötő vasútpálya fejlesztése 750 milliárd forintba fog kerülni, a kormány azonban trükkös megoldást eszelt ki az átláthatósági követelmények kijátszására: a beruházás költségeit formailag kínai állami hitelből fedezik, de a számlát a végén persze

a magyar adófizetőknek kell állniuk.

Akik ráadásul nem is jogosultak arra, hogy megismerjék a költések részleteit, mert, úgymond, nem is magyar közpénztől, hanem kínai hitelről van szó” .

Eközben a K-Monitor arról írt pénteken, hogy a magyar szakaszhoz képest Szerbiában 1,4 milliárd Ft/km-el olcsóbban épül a vasút:

Valódi Hírek