Nem várt fordulat: Orbánék mégis visszakönyörögték magukat a közös vakcinabeszerzésbe

Nem verték nagydobra.

Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek — írta meg az Euronews.

Idén tavasszal derült ki, hogy az összes tagállam közül egyedül a magyar kormány jelezte, hogy nem kíván részt venni az EU újabb Pfizer-rendelési keretszerződésében.

Gulyás Gergely akkor a döntést többek között azzal magyarázta, hogy csak Pfizert rendelhet a kormány, és a 19 millió adagért 120 milliárd forintot kellene fizetnie az országnak.

Az utolsó Pfizer-szállítmány csütörtökön érkezett az országba: 240 ezer adag vakcinát szállított a cég.

Az Euronews most arról ír, hogy

a magyar kabinet már szeptemberben azért lobbizott,

hogy mégis részt vehessen Magyarország a közös vakcinabeszerzésben.

Az ügy az 5-11 év közötti gyerekek oltása miatt lehetett sürgető, hiszen más gyártó készítményeit még nem hagyták jóvá e korosztályban — írja a lap.

A fordulatról a kormány az elmúlt hetekben végig mélyen hallgatott, csak Gulyás Gergely említette az egyik novemberi kormányinfón, hogy uniós forrásokból hívnak le Pfizer-vakcinát a gyermekek oltásához.

Majd Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában azt közölte, hamarosan indulhat indulhat a gyermekek oltása, hiszen december 20-án érkezik Magyarországra az első szállítmány az 5–11 éveseknél bevethető vakcinából.

Valódi Hírek