Borul a bili: Kínos magyarázkodásba kezdtek Orbánék, de valami nagyon nem stimmel a mondandójukkal

Az Európai Bizottság szerint nem így történtek a dolgok.

Ahogy kedden írtuk, pert indított a magyar állam ellen a Pfizer és a BioNTech, a tárgyalás pedig már javában zajlik egy belga bíróságon.

A perirat szerint Orbán Viktorék 60 millió euró értékben rendeltek a vakcinagyártótól 3 millió adag oltóanyagot. A kabinet azonban – a járvány látványos fázisának lezárultával – 2022 novemberében közölte a cégekkel, hogy

nem hajlandó fizetni,

sőt, át sem vette a már megrendelt és legyártott vakcinákat.

A kormány szerint nyilvánvaló, hogy a szóban forgó vakcinákat az Európai Bizottság feleslegesen rendelte meg, majd azokat

rákényszerítette a tagállamokra.

Az uniós intézmény közlése szerint azonban ők nem üzleteltek a koronavírus elleni oltóanyaggal. Mint kifejtették, a tagállamokkal konzultáltak, majd az egyeztetések alapján keretszerződések születtek a vakcinák beszerzéséről a gyógyszergyártó cégekkel. A folyamatról Stefan de Keersmaecker bizottsági szóvivő nyilatkozott a minap a Népszavának.

A lap több kérdést is feltett a Kormányzati Tájékoztatási Központnak, ám a legtöbbre nem érkezett válasz. Pedig érdekes felvetés, hogy az Orbán-kormány pontosan milyen vállalásokat tett a közös vakcinabeszerzés során.

A bizottsági szóvivő azonban több részletet is elárult. Mint mondta, a járvány idején minden fontos döntést egy irányító testület hozott. Ebben valamennyi EU-s tagállam, valamint a biztosi kollégium is képviseltette magát. A testület egyeztetései nyomán döntöttek arról, hogy mennyi vakcinára, és milyen feltételek mellett van szükség.

Részletezése szerint a

megrendeléseket a tagállamok adták le,

a vásárlásról is ők állapodtak meg a gyógyszergyártókkal. Időközben a Pfizer oltóanyagaiból túl sok lett az európai piacon, így a tagországok felül akarták vizsgálni a megállapodásokat. Az értesülések szerint Magyarország is módosítani akart a Pfizerrel kötött szerződésén, ám ez végül nem történt meg.

Valódi Hírek