Drámai bejelentés: „A tél végére mindenki oltott, gyógyult vagy halott lesz!”

Lehet választani.

A delta variáns miatt egyre erősödő koronavírus-járványban a tél végére „nagyjából mindenki beoltott, gyógyult vagy halott lesz” Németországban – jelentette ki a német szövetségi egészségügyi miniszter hétfőn.

Jens Spahn közegészségügyi vezetőkkel és járványügyi szakértőkkel együtt az oltóanyag-ellátásról tartott rendkívüli tájékoztatóján a többi között elmondta: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még a héten engedélyezheti az 5–11 éves korosztálynak a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcina használatát.

Hozzátette, hogy az első szállítmányokkal 2,4 millió adag érkezik, így a négy és fél millió oltható gyerek nagy részének hamar be lehet adni az új típusú koronavírus okozta Covid–19 ellen védő vakcinát. Újabb szállítmányok 2022 első hónapjaiban várhatók – mondta a miniszter.

Leif Erik Sander, a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének oltóanyagokkal foglalkozó kutatócsoportjának vezetője kiemelte, hogy mindenkinek be kell oltatnia magát. A védettség megszerzése fertőzés révén „nem alternatíva”, mert túlterhelheti az egészségügyi ellátórendszert – mondta a szakember.

A szövetségi kormány egészségügyi minisztere keményebben fogalmazott. Mint mondta, a tél végére „valószínűleg nagyjából mindenki – ahogy kissé cinikusan mondani szokás – beoltott, gyógyult vagy halott lesz” – számolt be az MTI.

Valódi Hírek