Akcióba lendült az ellenzék: Alkotmánybíróságon támadják meg a választási csalást legalizáló törvényt

Így kell ezt.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje és a közös listát állító ellenzéki pártok elnökei az Alkotmánybírósághoz és a Nemzeti Választási Irodához fordulnak a csütörtökön a parlament által elfogadott törvény miatt, amely gyakorlatilag legalizálja a voksturizmust, így pedig a választási csalást.

Beszámoltunk róla, hogy Semjén Zsolt javaslata nyomán a választások előtt pár hónappal megváltoztatta a lakóhely fogalmát a fideszes többség.

A módosítás nyomán ezentúl bárki bejelenthet bármilyen lakcímet — büntetőjogi felelősség nélkül.

A TASZ szerint ezzel gyakorlatilag zöld utat adtak a voksturizmusnak, így veszélybe került a jövő évi választások tisztasága is.

A DK elítélte a törvénymódosítást, egyúttal közölték: delegáltjaik

minden szavazókörzetben ott lesznek, hogy megakadályozzák a csalást.

Ugyanakkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ az ATV Híradójának azt írta: a törvénymódosításnak semmi köze a választójoghoz, a választási jogszabályok nem módosultak.

Az ellenzék most az Alkotmánybíróságnál és a Nemzeti Választási Irodánál azt szeretné elérni, hogy

semmisítsék meg a törvényt,

vagy legalábbis legyen követhető az egy-egy választókerületbe bejelentkezettek számának alakulása.

A pártok az Alkotmánybírósághoz fordulnak azért, hogy vizsgálják felül az új törvényt, a kifogásolt rendelkezéseket pedig semmisítsék meg.

Ugyanakkor a Nemzeti Választási Irodától azt követelik: naponta tegyék közzé, hogy az adott napon adott településen és adott országgyűlési egyéni választókerületben hány választásra jogosult polgárnak van bejelentett lakcíme.

Az ellenzék szerint ez a nyomon követés miatt is fontos.

 

Valódi Hírek