Csúnyán hasra estek Orbánék: Az Európai Bíróság kimondta, jogellenes a törvény

Erre nem számítottak.

Az európai uniós joggal ellentétesnek minősítette a magyar kormány által 2018 nyarán elfogadott „Stop, Soros!” törvénycsomag több rendelkezését az Európai Bíróság. Az ítélet szerint a menedékjogot beadók szabadságjogainak, valamint a civil szervezetek elleni hadjáratnak megalapozó törvényelemek ellentétesek az EU-s joggal.

A magyar törvény ellehetetlenítette a biztonságos, harmadik országból érkező menekültek számára a menedékkérelmek beadását. Az EB megállapította,

a menedékkérelmek elbírálását nem lehet megtagadni,

mert az ellentétes mind az európai, mind a nemzetközi joggal.

A bíróság által elkaszált másik törvényelem az volt, ami alapján a magyar kormány megakadályozta, hogy civil szervezetek kapcsolatba léphessenek a menedékkérőkkel, és ismertessék velük a lehetőségeiket. A bíróság szerint világosan felsorolja azokat a helyzeteket, amelyek során a tagállamok elutasíthatják a menedékkérelmeket. A magyar szabályozás azonban ezt jogellenesen felülbírálta.

A bíróság megállapította a civil szervezeteket érintő törvényelem kapcsán, hogy „az ilyen korlátozás

nem igazolható a magyar jogalkotó által hivatkozott célokkal,

nevezetesen a menedékjogi eljárás visszaélésszerű igénybevételéhez nyújtott segítség és a megtévesztésen alapuló, jogellenes bevándorlás elleni küzdelemmel„.

A kormány a törvény életbe lépése óta még szigorúbbá tette a menekültügyi eljárást. A jogellenes törvénykezés miatt

az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a magyar állammal szemben.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek