Fotókkal: Brutálisan megkopasztotta a Balaton-partot egy zűrös hátterű ingatlancég

Mintha bomba robbant volna.

Civilek megkeresték a 444-et, hogy hírt adjanak a badacsonyörsi Balaton-parton lezajlott fairtásról. A Badacsonytomajhoz tartozó településrészen éppen tereprendezés zajlik, és a valaha volt kemping területén komoly teherautó-forgalom van.

Az érintett helyszín a 90-es évek első fele óta magánkézben van, azóta pedig többször tulajdonost váltott, azonban ez idáig nem volt fejlesztés a területen. Legutóbb az Átlátszó derítette ki, hogy a terület korábban Mészáros Lőrinc üzlettársához, Jászai Gellérthez tartozott, aki 2019 decemberében továbbadta a kemping területét a B-Well Esernyő Ingatlanbefektetési Alapnak, amely az Open Credit Zrt. tulajdona.

Utóbbi céget egy svájci adóparadicsomban bejegyzett vállalat, a Prospector AG tulajdonolja.

A terület jelenthetné az egyetlen strandolási lehetőséget a környéken lakóknak és nyaralóknak, azonban a bezárt kemping korábbi és jelenlegi tulajdonosai ez idáig nem biztosították a lejutást az érintettek számára. A Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesület lépett ez ügyben, és megegyezett az önkormányzattal, hogy biztosítják a Balaton-partra való lejutást, és egy ideig ingyen használhatják a helyiek a strandot.

Arra is kötelezettséget vállaltak, hogy kialakítanak egy kisebb, fürdésre alkalmas területet a partszakaszon, és az egyesület ingyenes haszonélvezeti jogot kap a strand területén. Bár a helyiek az azóta eltelt időben használhatták a strandot, beszámolók szerint többször megkísérelték elzárni előlük a helyszínt.

Fotó: 444/Kaufmann Balázs

2020 tavaszán kiraktak egy táblát, ami arról értesítette a strandra látogatókat, hogy a helyszín építési terület, bár akkor még érdemi munkavégzés nem folyt. Az érdekvédő egyesület ekkor az önkormányzat segítségét kérte, és birtokvédelmi eljárást kezdeményezett. Ideiglenesen akkor oldódott meg a helyzet, amikor a körzet országgyűlési képviselője, Fenyvesi Zoltán közbelépett a cégnél.

Idén ősszel megindultak a munkálatok, és a helyiek azt tapasztalták, hogy fákat vágnak ki a helyszínen. Az érdekvédelmi egyesület tájékoztatása szerint a területen valóban megindultak a munkálatok, és

20 ezer köbméternyi földterület feldolgozásáról határozott a tulajdonos.

Fotó: 444/Kaufmann Balázs

A helyszínen már a kivágott fákat pakolták fel a portál munkatársainak ottjártakor. Érdekesség, hogy állítólagos szakértői véleményre hivatkozva vágták ki a fákat, miszerint balesetveszélyesek.

A beruházás leállításáról nemrég a Balaton-felvidéki Nemzeti Park illetékese

próbálta leállítani a beruházást, de a Veszprém Megyei Kormányhivatal illetékesével való egyeztetés után elhagyta a helyszínt.

A beruházással kapcsolatban ködszurkálás zajlik: nem tudni, pontosan mi készül a helyszínen, a helyiek azonban attól tartanak, szállodát akar felhúzni a helyszínre a tulajdonos, ígéretük szerint azonban új kemping épül.

Forrás: 444

A település önkormányzata sem osztott meg a beruházás részleteiről információt. Érdekesség, hogy a területen található nádas Natura 2000 természetvédelmi besorolást kapott korábban, tavaly decemberben azonban megfosztották ettől.

Érdekesség, hogy a tarvágás nem egyedi jelenség a Balaton-parti települések esetében. 2021 februárjában például Keszthelyen vágták ki a fákat egy korábban a közforgalom számára is megnyitott magánterületen, amit kerítéssel körbezártak. Az indoklás szerint azok nem őshonos, invazív fák voltak, és egy faügyi szakértő is rábólintott a fák kivágására.

(444.hu/Átlátszó/Nyugati Fény)

Valódi Hírek