Betelt a pohár: Nem tartották be az Európai Bíróság ítéletét, csillagászati összegeket perkálhatnak Orbánék

Lengyelország egy hasonló ügy miatt napi egymilliót fizet. Euróban.

Az Európai Bizottság (EB) ma az Európai Unió Bírósága elé idézte Magyarországot azt kérve, hogy szabjon ki pénzbírságot, amiért a magyar hatóságok nem tartották be a menekültügyre vonatkozó bírósági ítéletet — írta meg pénteken a Népszava.

A bíróság tavaly decemberben jogellenesnek ítélte, hogy a magyar hatóságok korlátozzák a harmadik országbéli állampolgárok hozzáférését a menekültügyi eljáráshoz, őrizetbe veszik a menekültstátuszt kérelmezőket, illetve hogy az illegális bevándorlókat mindenféle jogorvoslati lehetőség nélkül egyszerűen

kitoloncolják az országból.

A szintén kifogásolt tranzitzónákat azóta ugyan megszüntették, de a visszakényszerítés, amelyet szintén jogellenesnek ítéltek, még mindig bevett eljárás.

A lap felhívja a figyelmet, hogy az európai bíróság menekültügyi rendelkezéseket bíráló döntése jogerős,

végrehajtása pedig kötelező.

Ennek ellenére Magyarország még mindig nem tett eleget az ítéletben foglalt több dolognak: nem biztosítja a menekültügyi eljáráshoz való jogot, de a jogorvoslat feltételeit sem pontosította.

Idén júniusban az Európai Bizottság egyszer már figyelmeztette a magyar kormányt az ítélet betartására, most pedig átalányösszegű pénzügyi szankció és napi kényszerítő bírság kiszabását kérte a Bíróságtól.

Csak az összehasonlítás végett a Népszava megemlíti, hogy EU bírósága októberben napi egymillió euró (nagyjából 364 millió forint) kényszerítő bírság megfizetésére kötelezte Lengyelországot, amiért nem tartottak be egy ítéletet.

 

Valódi Hírek