„Parti Nagy művei szerintem szarok” — Demeter Szilárd fokozza a bárdolatlan bunkóságot, reagált a közfelháborodásra

Stílusos esszét írt a színházgyűlölő kultúrpápa.

Beszámoltunk arról a nagy hullámokat vert interjúról, amit Demeter Szilárd adott a minap a Telexnek. Ebben a magyar kultúra főtótumfaktuma többek közt azt mondta:

„Ha rajtam állna, akkor a magyar irodalom nyolcvan százalékát valószínűleg kukáznám, tehát azt mondanám, hogy sajnos nem jó”.

De azt is megtudhattuk a magyar kulturális életért felelős, százmilliárdok felett diszponáló kultúrharcostól, hogy gyűlöl színházba járni, mert az neki olyan,

mint másnak a fogorvos.

Több magyar író, köztük a József Attila-díjas Péterfy Gergely is reagált az abszurd nyilatkozatra, Demeter Szilárd pedig annyira megsértődött, hogy az Origo hasábjain reagált.

Demeter kifejtette, hogy a Telex megvágta az interjút, mert amikor például arról beszélt, hogy a magyar irodalom 80 százalékát kukázná, elmondása szerint azt is hozzátette:

„éppen ezért nem szeretek tartalmi döntéseket hozni, mert nem az én ízlésítéletem a mérvadó”.

A 80-20 százalékos, általa említett aránnyal kapcsolatban a Nyugatra hivatkozott, mivel szerinte a Nyugatban publikáló íróknak ma csak 20 százalékát olvassuk.

Azzal védekezett, hogy negatív összefüggésben egyetlen írót, Parti Nagy Lajost emlegette, róla most azt írta:

„az a bajom Parti Nagy Lajossal, hogy a legújabb szépirodalmi alkotásai nem ütik meg az írói, költői nagyságának szintjét,

szerintem szarok”.

Hozzátette, hogy Parti Nagy a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagjaként pénzt vesz fel.

„A magyar adófizetőknek eddig közel 90 millió forintjába került az, hogy Parti Nagy Lajos eddigi irodalmi munkásságát jelentős magyar szerzőként másolásvédetten közzétesszük.

90 millió forint sok pénz”.

— érvelt.

„Hát örülnék, ha ezért a pénzért a nagyrabecsült kortárs magyar írók könyvei által elébb menne a világ. Nem alanyi jogon jár az ösztöndíj.

Jó lenne, ha adnánk a minőségre is.

Mindenesetre Parti Nagy Lajos melletti szolidaritásként az elit Parti Nagy Lajos verseket kezdett megosztani. Túlnyomó többségük a Rókatárgy alkonyatkor c. egyébként kiváló művet. Ami viszont 2013-ban jelent meg. Q.e.d.”

— zárta sorait.

 

Valódi Hírek