Szlávik János: Újabb korlátozások jönnek, ha tovább romlanak a számok

Ő szigorúbban használná a védettségi igazolványt.

Úgy tűnik, hogy még mindig a fölszálló ágban vagyunk, az elmúlt napokban is tovább emelkedett a fertőzöttek száma − mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Mokkában.

Szlávik rávilágított, hogy tavasszal ennyi esetnél több korlátozás is érvényben volt, akkor azonban még nem volt ennyi beoltott.

Elmondta: az oltások számát is figyelembe kell venni, ezért döntött úgy a kormány, hogy oltási akciót hirdet: ezzel próbálják elérni, hogy ne legyen szükség korlátozásokra.

Hogy a karácsony járványszempontból hogy alakul, arra azt felelte: ezt egyelőre nem lehet tudni,

„hiszen ez az esetszám, ami most van, nagyon súlyos, tehát az is elképzelhető, hogy karácsonyig csökkenni fognak a számok”.

Ugyanakkor hozzátette, hogy bizonyos korlátozásokat be kellene vezetni, de ezt a napi esetszámok határozzák meg.

A védettségi igazolvány használata szerinte fontos,

„hiszen ha egy oltatlant korlátozunk az életvitelében, előbb-utóbb kénytelen felvenni az oltást azért, hogy ugyanúgy élhessen, mint korábban”

— fogalmazott, hozzátéve, hogy még mindig ez lenne a jobb megoldás, mint egész egységeket újra bezáratni.

Az oltásoknak idő kell, hogy kialakuljon a védettség, ezért azoknak, akik most készülnek felvenni az első oltást, Szlávik János azt javasolja, hogy minél hamarabb cselekedjenek, és menjenek el egy oltópontra.

Nincs későn beadott védőoltás

— mondta. Arra is kitért, hogy az influenza és a koronavírus elleni védőoltás egyszerre is beadható, ha előzőleg az oltásnak nem voltak mellékhatásai.

„Ahol alacsony az átoltottság, ott katasztrofális a helyzet. Ezek egész egyszerűen tények”

— fogalmazott az oltási akcióhéttel kapcsolatban, amit elsősorban azoknak szerveznek, akik még egyetlen oltást sem kaptak.

 

Valódi Hírek