Orbán Viktor vérig sértődött a kötelező oltás miatt kapott reakciókon: „Mindenért engem okolnak”

Kissé kiakadt.

A szokásos heti interjúján vett részt Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, amelynek során kijelentette, a bevándorlók hurcolják be Magyarországra a koronavírus delta variánsát. A miniszterelnök azt mondta, sikeres volt a járvány elleni védekezés tavasszal az oltások miatt, amellyel a brit mutánst sikerült megállapítani, de a mostani variáns szerinte szabadon terjed.

Azt mondta, a indiai eredetű vírusvariáns gyorsabban terjed, illetve szerinte súlyosabb lefolyású, mint a korábbi vírusváltozatok. Elmondta, akkor nem okozna problémát a fertőzés, ha mindenki be lenne oltva, ugyanis az oltottak elenyésző eséllyel lesznek súlyos lefolyású betegek.

Arról beszélt, jelenleg az oltottak nincsenek nagy veszélyben, az oltatlanokat viszont életveszély fenyegeti.

Kijelentette, a vírus mindenkit megtalál,

és az oltatlanok akár kórházba is kerülnek, ezért arra kérte a lakosságot, hogy éljenek a vakcina adta lehetőséggel.

Szóba kerültek a védelmi intézkedések is, amelyek elmondása szerint csak lassítják a vírus terjedését, de nem akadályozzák meg azt. Elmondta, 10 millió vakcina van jelenleg Magyarországon, és további 5 millió érkezik, így jut elég oltás Magyarországon.

A munkaadókat azért vonták be a védekezésbe, mert a vírus „nem egyformán terjed„. A munkáltatók az új szabályozás értelmében egy év után elküldhetik a dolgozókat, ha nem oltatják be magukat, addig viszont fizetés nélküli szabadságra kötelezhetők azon dolgozók, akik nincsenek immunizálva.

A koronavírus elleni vakcinák felvételét azért nem teszik kötelezővé, mert szerinte azt nem fogadnák el a magyarok, ehelyett a munkáltatókra hárítják a felelősséget, és ez nagy vitát váltott ki. Ezzel kapcsolatban

azt mondta, mindenért őt és a kormányt hibáztatják az emberek, még azért is, ha rossz az idő

azonban — kissé ellentmondásosan — azt mondta, a kormány felelősséget vállal a lakosságért.

Azt is kifejezte, a kormány nem tud több embert rávenni az oltás felvételére, ezért a munkahelyi közösségek felelősségét hangsúlyozta az új emberek meggyőzésében. Az állami szférában kötelezővé tették az oltást olyan munkakörökben, ahol sok emberrel kell érintkeznie a dolgozóknak.

Azt mondta, a virológusok szerint kevesebb mint 1% betegszik meg súlyosan a fertőzés következtében az oltottak közül, és az oltatlanoknál ez az esély 10%-kal nagyobb. Kifejezte, az oltás nem jelent garanciát a megbetegedés ellen, de megóvja a legnagyobb veszélytől az immunizált személyt.

Orbán azt mondta, a minimálbért nem a kormány határozza meg, hanem különböző megállapodások. Szerinte a gazdaságot működtetők szabják meg a minimálbér mértékét, ők csak „segítik” a megállapodások létrejöttét.

Azt mondta, a kabinet is nagy áldozatot vállalt,

mert tb-járulékot vett át a munkáltatóktól, miután azok elfogadták a 20%-os minimálbér-emelést.

A rezsicsökkentésre áttérve a miniszterelnök arról beszélt, Európában két-háromszorosára emelkedtek az árak, miközben Magyarországon nem nőtt a rezsiköltség. Ezt követően elkezdett bőszen baloldalazni, mivel szerinte az ellenzéki összefogás megemelné a rezsiterheket, a Fidesz viszont állítása szerint rögzítette az árakat. Az áremeléssel kapcsolatos spekulációját semmivel nem tudta alátámasztani.

A klímavédelmi programot „bolond dolognak” nevezte, mivel azzal szerinte jelentősen megnőnének a rezsiárak. Szerinte jogos kérés, hogy fogyasszanak kevesebbet az emberek, ezt viszont az Unió véleménye szerint drasztikus áremeléssel palástolná — annak ellenére, hogy a közműárak emeléséhez nincs joga az EU-nak.

A kormányfő dühös amiatt, mert az Európai Unió nem ad pénzt a határvédelmi kerítésre. Nagy Katalin műsorvezetőként objektívnek legkevésbé sem nevezhető módon csatlakozott Orbánhoz, mivel szerinte a bevándorlást támogató civil szervezeteknek viszont fizetnek. Orbán szerint a többségi álláspont Európában a határkerítés mellett van, előtte azonban a magyar kormányon kívül mindenki ellenezte.

Azt mondta, októberig 92 ezren próbáltak bejutni Magyarországra, míg tavaly egész évben ez a szám mindössze 23 ezer fő volt. Elismerte azt a tényt, hogy

a bevándorlás ellen eddig 500 milliárdot költött el a kormány,

és szerinte az EU-nak is be kellene szállnia a költségekbe.

Orbán úgy véli, a bevándorlók hurcolják be Magyarországra a különböző vírusvariánsokat. Azt mondta, Brüsszel szerint jó dolog az immigráció, ő azonban nem osztja ezt az álláspontot. Arról beszélt, ha az EU szeretné, korridort nyittat észak felé a bevándorlóknak. A kampányra ráfordulva kijelentette, olyan kormányt szeretne, ami az ország érdekeit érvényesíti.

(Kossuth rádió nyomán)

Valódi Hírek