Kiderült: Kósa tényleg csak kikotyogta, hogy a belügy vette a kémszoftvert, a zárt ülésen ez nem hangzott el

Jaj.

Kósa Lajos tévedett, a zárt bizottsági ülésen nem az hangzott el, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasus kémszoftvert — mondta Vadai Ágnes az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtök este.

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtökön tartották a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság ülését a Pegasus-ügy kapcsán, amelyről a Demokratikus Koalíció politikusa közvetlenül az esemény után számolt be egy sajtótájékoztatón.

Vadai elmondta: Pintér Sándor belügyminisztert és a Terrorelhárítási Központ igazgatóját hallgatták meg az ügyben, noha utóbbi nem beszélt túl sokat.

A bizottsági ülés anyagát 2050-ig titkosították.

Valamivel később Kósa Lajos is tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen úgy fogalmazott:

„a Belügyminisztérium a szoftver beszerzésekor vállalta, hogy annak használatakor senkinek nem sérti az emberi jogait”,

azaz gyakorlatilag bevallotta, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a szoftvert.

Vadai Ágnes az ATV műsorában azt mondta, a zárt ülésen nem hangzott el, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a kémprogramot, de hogy a szoftvert beszerezte valaki,

az tényleg elhangzott.

„Az elnök úr azt mondta, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasus kémszoftvert. A ‘Belügyminisztérium’, ott volt a tévedés, ez a zárt bizottsági ülésen nem így hangzott el”

— fogalmazott Vadai a műsorban. Hozzátette, lehet, hogy Kósa beszélt az illetékesekkel, és ő tudja jól, és akkor az nem volt igaz, ami a bizottság ülésén hangzott el. De arra emlékszik, hogy ott nem arról volt szó, hogy a Belügyminisztérium szerezte volna be a kémszoftvert.

Vadai ugyanakkor Varga Judit felelősségére is kitért az adásban: szerinte az igazságügyi miniszter megsértette a nemzetbiztonsági törvényt azzal, hogy Völner Pál államtitkárnak adta ki tartósan a lehallgatási engedélyek aláírását.

Stummer János, Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke csütörtökön rámutatott: Kósának akár is börtön is járhatna azért, amit az újságíróknak mondott, mivel minősített információt hozott nyilvánosságra.

Valódi Hírek