Kiszámolták: A nyugdíjasok szívják meg a jövő évi bérelemeléseket, az állam pedig ezen is keres

Megvan, mennyi az annyi.

Béremelés-dömpinget jelentett be 2022-re a kormány, ennek azonban a nyugdíjasok — különösen a friss nyugdíjasok — nem örülhetnek — mutatott rá az azénpénzem.hu elemzésében.

A portál felhívja a figyelmet, hogy ugyan jövőre a minimálbér bruttó 200 ezer, a bérminimum pedig 260 ezer forint lesz, ennek csak az alkalmazottak örülhetnek.

A nyugdíjakat ugyanis az infláció mértékével emelik, ez év elején 4-5 százalék közötti emelést jelent.

Ez pedig jóval kevesebb, mint a munkabérek emelkedésének aránya. Ez azt eredményezi, hogy a nyugdíjak összege egyre inkább leszakad a munkabérekétől, az újonnan nyugdíjba vonulók és a régebb óta járandóságot kapók között pedig

tovább nő a szakadék.

Ráadásul az állam kifejezetten jól jár az emeléssel:

„A portál számításai szerint az állam bevételei még a járulékcsökkentéssel együtt is nőnek. A minimálbér után a direkt adólevonás révén is. Amennyiben pedig a munkavállalók által fizetendő terheket is figyelembe vesszük, akkor mintegy 10 százalékkal folyhat több be az államkasszába”

— írják. Hozzáteszik: a jövő évi béremelések a fogyasztást is megdobják, tehát az állam a magas áfa miatt ezen is keres.

„Egyre tágul tehát a friss és a régebbi nyugdíjasok között az olló. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) szerint a Fidesz a vegyes indexálásról az inflációkövető nyugdíjemelésre áttérve csak az utolsó 6 évben több százmilliárd forintotvett el a nyugdíjasoktól. Úgy számolták, hogy a vegyes indexálással

az éves átlagnyugdíj jelenleg 360 ezer forinttal lenne több”

— hívják fel a figyelmet.

Valódi Hírek