Ez a nap is eljött: Orbán Viktor levélben követel pénzt Ursula von der Leyentől

Ide a lóvét!

Orbán Viktor levelet írt Ursula von der Leyennek kedden — számolt be a Magyar Nemzet.

A lap szerint a levél a migrációs válságról szólt, és a miniszterelnök azt adta az Európai Bizottság elnökének tudtára, hogy

„Európa „törékeny stabilitása” Magyarországnak és vele együtt az EU külső határait sikeresen védő tagállamoknak köszönhető”.

Orbán a levélben kifejti, hogy eddig 590 milliárd forintot költöttek határvédelemre.

„A magyar határvédelmi intézkedések az utóbbi időszakban mintaadóvá váltak. Látható, hogy 2021-ben Magyarország mellett Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország is határvédelmi akadályokat épített vagy épít fel”

— fogalmazott, hozzátéve, hogy a kerítésépítést az uniós büdzséből is támogatni kell.

Felszólította az Európai Bizottságot, hogy mivel a külső határok védelme az európai szolidaritás megkérdőjelezhetetlen formája, így támogassa és

ismerje el ezen tagállami törekvéseket,

azaz fizesse ki a határvédelemre eddig költött 590 milliárd forintot.

A levélben arról is ír, hogy az afgán válság és a Belarusz felől érkező hibrid fenyegetések fényében kijelenthető, hogy a migrációs nyomás a közeljövőben nem fog csökkenni, sőt, újabb válság várható.

A levél zárásában Orbán leszögezi: a legutóbbi uniós csúcstalálkozón az országvezetők arra kérték az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot az uniós jogi keretrendszer módosításaira ahhoz, hogy a külső határokat védő tagállamok tehermentesüljenek.

„Ezeket a változtatásokat a fizikai akadályok múltbeli és jelenlegi költségeinek megtérítése mellett kell elvégezni”

— írta.

 

Valódi Hírek