FRISS: Hétfőtől 8000 forintra büntetik, aki nem hordja a maszkot a vonaton, Volánbuszon

A BKK is hasonló büntetést szabhat ki hétfőtől.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a közösségi közlekedésben november 1-től kötelező lesz a maszkviselés. Félnappal később pedig ki is jött a Magyar Közlönyben az erről szóló rendelet.

Eszerint:

  • a 6 éven alattiak, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élők és az autisták kivételével a tömegközlekedési eszközökön kötelező mindenkinek maszkkal eltakarnia a száját és az orrát,
  • ugyanez vonatkozik a pályaudvarok, állomások utasforgalom számára megnyitott részeire is,
  • a tömegközlekedési jármű sofőrje nem köteles maszkot hordani,
  • aki nem hord maszkot, azt leszállíthatják, és a tömegközlekedési cég dönthet úgy, hogy pótdíjjal is büntetik.

A pénzbüntetéssel kapcsolatban a MÁV frissen megjelent közleményében tájékoztatott. Mint írták:

„Hétfőtől a közlekedési járműveken, a MÁV, a MÁV-HÉV, valamint a Volánbusz állomásainak, megállóinak zárt és nyitott területein egyaránt kötelező az orr és a száj maszkkal történő eltakarása. Kivételt képeznek a hatodik életévét be nem töltött kiskorúak, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyek, akik ezt igazolják.

A szabályszegő utasra, ha a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, 8000 forintos pótdíjat szabhatnak ki”.

A BKK MTI-hez eljuttatott közleményében pedig szintén azt közölte, kizárhatók az utazásból mindazok, akik nem tesznek eleget a maszkviselési kötelezettségnek, és akár 8000 forintos helyszíni pótdíjat is kiszabhatnak rájuk.

Valódi Hírek