DK: Az újabb drágulás után az ország visszasírja a Gyurcsány-kormány alatti üzemanyagárakat (+videó)

A párt szerint ezzel a ténnyel Orbán Viktor is tisztában van.

„Ma újabb szomorú napra ébredtünk, továbbra sincs megállás az üzemanyagok drágulásában: mától 5-5 forinttal emelkedik a benzin és a gázolaj ára:

a 95-ös benzin 506, a gázolaj 517 forintba kerül literenként, mindkét ár történelmi rekord.

Az Eurostat adatai szerint, ha pusztán a termelői árakat vesszük alapul, az unió országai közül Magyarországon a legdrágább a gázolaj, és kilencedik legdrágább a 95-ös benzin”

– ismertette a legújabb üzemanyagárakat Barkóczi Balázs, a DK szóvivője a pénteki online sajtótájékoztatóján.

„A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy az Orbán-kormány tétlenül nézi a magyar családok százezreit érintő, soha korábban nem tapasztalt folyamatokat. Szinte már meg sem lepődünk, hogy a kormány gyurcsányozik, hazudik és másra mutogat, pedig már

Orbán is tudja, hogy a magyar emberek visszasírják a Gyurcsány-kormány idején tapasztalt üzemanyagárakat”

– jelentette ki a DK-s szóvivő.

„Míg 2009 tavaszán egy liter benzinért 257 forintot, egy liter gázolajért 252 forintot kellett fizetni, mára ez a duplájára nőtt mindkét esetben. A mostani árakért Orbán elhibázott árfolyampolitikája a felelős”

– mondta Barkóczi, aki felidézte, Áder János 2004-ben még azt követelte, a kormány 250-os forint értékben fagyassza be a benzin árát, ellenkező esetben azt jelenti, hogy a kormány nyerészkedik az embereken.

„Szijjártó Péter pedig 2006-ban azt mondta a kőolaj világpiaci árának növekedése csak részmagyarázat a magas benzinárra, a másik ok a gyenge forintárfolyam. A mostani külügyminiszter ezt akkor mondta, amikor

egy euróért 252 forintot kértek”

– tette hozzá a szóvivő, aki szerint kíváncsiak lennének, hogy Szijjártó mit szól a 363 forintos euróárfolyamhoz.

„A miniszterelnöknek javasoljuk, hogy az újabb hazugságcunami elindítása helyett tegyen a történelmi üzemanyagdrágulás megállítása érdekében, korrigáljon az árak emelkedéséért okolható katasztrofális árfolyampolitikáján és ne raboljon tovább a tisztességes magyar emberek pénztárcájából”

– zárta tájékoztatóját Barkóczi.