„Nem tudom, honnan veszi az adatokat” — Megcáfolta a szakértő Gulyás benzinárral kapcsolatos kijelentéseit

A GKI vezérigazgatója szerint a miniszter állítása nem igaz.

„Azért a nagyon magas benzinár is az egyik legalacsonyabb Európában, természetesen a kormány, hogyha szükséges, akkor mindig tud újabb intézkedéseket hozni, figyeljük a benzin árát”

– mondta Gulyás Gergely kancelláriaminisztert a csütörtöki kormányinfón, a közel 500 forintos benzinárral kapcsolatos újságírói kérdésre.

Az ATV.hu megkeresésére GKI vezérigazgatója, Molnár László ugyanakkor arról beszélt, az Európai Unió 27 tagállama közül

a benzin ára a hetedik, a gázolajé pedig a tizennegyedik legolcsóbb Magyarországon.

„Nem tudom, hogy ő honnan veszi az adatokat, ”

– mondta Molnár, hozzátéve, folyamatosan változik az üzemanyagok ára, de Gulyás állításával ellentétben nem nálunk a legalacsonyabb az Európai Unióban.

„A hétfői adatok szerint Magyarország a benzin esetében a hetedik, a gázolaj esetében a tizennegyedik legolcsóbb az uniós 27 tagállamból, tehát ebből viszonylag könnyen levonható a következtetés, hogy

az állítás nem igaz”

– jelentette ki a szakértő.

Az ATV.hu cikke szerint ez az adat azért is érdekes, mert a keresetek tekintetében csak Bulgáriában és Romániában alacsonyabb az átlagfizetés, mint Magyarországon.

A többi tagállamban annak ellenére olcsóbb az üzemanyag, hogy az életszínvonal jobb: Cipruson például 600 ezer forint felett van a nettó átlagkereset, egy liter benzin 485 forint. Ausztriában 990 ezer forint felett visznek haza átlagosan és 501 forint a gázolaj litere.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek