Gulyás: Brüsszel nyílt támadást indított a rezsicsökkentés ellen, vétózni fogjuk a klímavédelmi tervet

Kormányinfó.

Cikkünk frissül.

„Az elmúlt hónapokban drámaian megnőttek az energiaárak. Ennek legfőbb oka, hogy az Európai Bizottság átgondolatlan energiapolitikát folytat, mert a legnagyobb veszély, hogy az új javaslat a fogyasztókat terhelné, mert lakásokat és autókat adóztatnának meg.

Ez nyílt támadás a rezsicsökkentés ellen”

– mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Hozzátette, a földgáz ára az európai piacokon egy év alatt 400 százalékkal nőtt, míg a piaci áram ára 80-100 százalékkal nőt Európában.

Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett a rezsi ára. Magyarországon a legalacsonyabb a gáz és a villany lakossági ára”

– jelentette ki a kancelláriaminiszter.

Ezt követően felsorolta, hogy az áram ára Bécsben kétszer, Berlinben háromszor magasabb, mint Budapesten, míg a gáz ára Berlinben duplája, Bécsben háromszorosa, míg Svédországban nyolcszorosa a budapesti gázáraknak, ezért Magyarország ragaszkodik a hatósági ár tarthatóságához

Gulyás szerint a hagyományos energiatermelést Brüsszel a klímaokokra hivatkozva hátráltatta, hiszen, mint mondta, Brüsszel nem töltötte fel a készleteket, nem egyeztetett az Európát ellátó partnerekkel, és továbbra sem ismerik be a hibát.

„Itt nem klímavédelemről, hanem a versenyképesség drámai csökkentéséről és a rezsiárak megemeléséről van szó”

– vélekedett Gulyás Gergely.

Elmondta, Brüsszel egy olyan klímavédelmi javaslatcsomagot szeretne elfogadtatni, amivel lakásokat, autókat adóztatnának meg,

ezt azonban a V4-es államok meg fogják vétózni.

„Ha az európai uniós csúcsnak még konklúziója sem lesz, az annak köszönhető, hogy semmilyen olyan javaslatot nem fogunk elfogadni, amivel nem értünk egyet”

– közölte Gulyás.

A miniszter szerint, ha a „magyar baloldal által is erőltetett” piaci árat vezetnék be, akkor egy átlagos magyar család 386 ezer forinttal fizetne többet.

„Ha a baloldal és Brüsszel követelésének eleget tennénk, havi 32 ezer forint plusz kiadást jelentene” – vélekedett.

A kormányinfó második témaköre a migrációs kérdés volt. Ezzel kapcsolatban Gulyás arról beszélt, Magyarországnak javaslatai vannak Brüsszel számára, mert „a migrációs nyomás rendkívüli mértékben megnőtt”.

Gulyás szerint míg tavaly az év ezen időszakában 27 881 ember próbált meg átlépni a magyar határt, addig ez idén 91 509 ember. A miniszter szerint így ez is azt mutatja, hogy megháromszorozódott a migrációs nyomás.

„A határátlépőket viszont a szerb-magyar határon épített kerítésnek köszönhetően távol tudták tartani. Kerítés nélkül a határok védelme nem lenne ilyen hatásos” – tette hozzá.

„Az a kérésünk, hogy úgy módosítsuk a jogszabályokat, hogy a tranzitzónákat vissza lehessen állítani, nincsen ennél hatékonyabb eszköze a védekezésnek, és az Európai Unió területén kívül döntsünk a menekültstátuszról, mert akik egyszer Európa területére lépnek, azokat kitoloncolni nem lehet”

– mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás arról is beszélt, hogy szerinte Márki-Zay Péter az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjeként a magyar baloldal véleményét képviseli:

„befogadná a migránsokat és lebontaná a kerítést”.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás elmondta, az ellenzéki előválasztásnak szerinte csak az első fordulója rendelkezett komoly téttel, hiszen ott dőlt el, hogy kik indul egyéniben.

„Márki-Zay Péter azt szeretné, hogy Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció rendelkezzen a legerősebb frakcióval a parlamentben, és cserébe a DK őt választja meg miniszterelnöknek” – mondta Gulyás.

Az ATV azon kérdésére, hogy a rekord magas a benzinár miatt, a kormány Horvátországhoz hasonlóan, ahol 550 forintnál befagyasztják a kiskereskedelmi árakat, tervez-e intézkedéséket, Gulyás elmondta, a kormány korábban hozott hasonló döntést.

A miniszter szerint az adóteher mértéke csökken, ahogy a kőolaj ár emelkedik. Ennek köszönhetően, bár nagyon drága a benzin, de így is az egyik legolcsóbb az EU-ban, ennek ellenére

külön intézkedést egyelőre nem terveznek, hanem figyelik a benzinárakat.

Az ATV azzal kapcsolatban is kérdezte Gulyást, hogy a kormánynak változtatnia kell-e a kommunikációján, miután nem az általuk prognosztizált Karácsony Gergely, hanem Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást.

„Valóban túlbecsültük a főpolgármester urat, hogy versenyben marad, de az alapvető feltételezésünk nem volt téves”

– mondta erről Gulyás, aki szerint a lényegen ugyanakkor ez nem változtat, hiszen így is Gyurcsány Ferenc pártja a legerősebb, és Karácsony helyett kerestek maguknak egy olyan miniszterelnök-jelöltet, akit úgy „tolhatnak maguk előtt”, hogy közvetlenül nem viseli a Gyurcsány nevet.

Arra a kérdésre, hogy ezek után is marad-e a gyurcsányozás a kormány részéről, Gulyás megismételte az egy perccel korábban elhangzottakat, így bár nem kimondva, de Gulyás szavai szerint a továbbiakban is marad a gyurcsányozás.

„Magyarország polgárai felnőttek, ha bárki akarja, akkor maszkot hord”

– mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e a romló járványhelyzetben, hogy elrendelik a maszkviselést a zárt terekben. Hozzátette, az oltás az eszköz a vírus ellen.

Azért nem hoztak járványügyi korlátozásokat október 23-ára, mert nem akarták korlátozni a részvételt.

Az Origo kérdésére az is kiderült, hogy Gulyás Gergely megnézi az Elkxrtuk című Kálomista-filmet, és mindnekinek ajánlani fogja.

Gulyás közlése szerint október 21-én, azaz ma véget ér a Stop Gyurcsány! Stop Márki-Zay! aláírásgyűjtés.

Illetve azt is közölte, hogy még idén vagy a jövő év legelején lezárulhat a budapesti repülőtér felvásárlása.

Az RTL azon kérdésére, hogy Romániában súlyos az alacsony átoltottság miatt súlyosabb járványhelyzet, olyannyira, hogy Magyarszágon is ápolnak romániai betegeket.

„Ehhez képest Romániából busszal hoznak a Békemenetre tüntetőket. Nincs-e ebben kockázat?” – hangzott el a kérdés.

Gulyás válaszában azt mondta, óvatosságot javasol, ilyen tömegrendezvényekre Erdélyből, Romániából nem javasolja, hogy buszoztassanak embereket.

Óvatosan kell eljárni. De egy nagy tömegrendezvénynél a beléptetést nem lehet biztosítani úgy, hogy a védettségi igazolványokat ellenőrizzék – vélekedett a miniszter.

Valódi Hírek