45 nap után megdöbbentő választ adott az OKFŐ egy pofonegyszerű kérdésre

Nehezen hihető.

45 nap után válaszolt az OKFŐ Szél Bernadett közérdekű adatigénylésére. A politikus arra volt kíváncsi, hogy a kórházban koronavírussal kezeltek és a betegségben elhunytak közül hányan kaptak oltást.

Az OKFŐ válaszában azt írja, hogy nincsenek erről adataik:

Újabb eltitkolt adat a járványról! A kórházi csúcsszerv állítólag nem tudja, hogy az igazolt COVID-fertőzöttek, a kórházban ápoltak és az elhunytak hány százaléka kapott oltást, és köztük hányan vannak az egy, illetve a két vakcinával beoltottak.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság 45 napos hosszabbítás után (!) közölte, hogy „a kért formában nem tartja nyilván az adatokat, ezért

nem minősül adatkezelőnek.”

És ez még nem minden! A hosszabbítást éppen azzal indokolták, hogy kiemelt szerepük van a járvánnyal kapcsolatos feladatok ellátásában, mint amilyen „a kórházakkal való folyamatos kapcsolat fenntartása, a járvány kezelését elősegítő, rendszeres adatszolgáltatások”.

Magyarul a kórházi adatok gyűjtését és rendszeres adatszolgáltatást végző szervnek fogalma sincs arról, hogy a kórházban ápolt koronavírusos betegek hány százaléka van beoltva.

Mennyire hihető ez?!

Arról nem is beszélve, hogy korábban egy adatkérésre részletes adatokat küldtek arról, hogy az első, illetve a második oltás után milyen volt a fertőzöttek, kórházban ápoltak és az elhunytak aránya, méghozzá az egyes oltások szerinti bontásban. Ha megvannak az adataik a beoltottak fertőzöttségi, kórházi és halálozási arányairól, akkor hogyhogy nincsenek meg az adataik a fertőzöttek, kórházban ápoltak és elhunytak beoltottságáról?

Nemrég Újhelyi István fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, az EMMI-hez és a Miniszterelnökséghez ugyanezzel a kérdéssel, de tőlük sem érkezett válasz.

Miközben más országok minden további nélkül közlik, mekkora a beoltottak aránya a kórházban fekvő koronavírusos betegek és az elhunytak között, Magyarországon ezt egyetlen állami szerv sem hajlandó elárulni – holott ez az adat nagyon fontos megerősítés lenne ahhoz, hogy lássuk, valóban hatékonyak az oltások.

Most én is

az adatvédelmi hatósághoz fordulok

és innen üzenem a kormánynak és minden állami szervnek: az átláthatóság és a járvánnyal kapcsolatos alapvető adatok kiadása nem veszélyezteti, hanem éppen hogy segíti a védekezést. Éppen az a kormány veszélyezteti a védekezést, amelyik minden információtól elzárja a nyilvánosságot!

Valódi Hírek