Varga Judit beleállt a magyar civil szervezetekbe a jogállamisági jelentés miatt

Megtalálta a legújabb ellenséget?

„Nem szabad megengedni, hogy civil szervezetek és más érintettek véleményének kritika nélküli átvétele alkossa az Európai Bizottság jogállamisági jelentésének alapját”

– mondta Varga Judit igazságügyi miniszter Luxembourgban kedden.

Az európai uniós tagországok általános EU-ügyekért felelős minisztereinek luxembourgi ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva Varga Judit arról beszélt,

a jogállamisági jelentésének elkészítéséhez a brüsszeli testület kormánykritikus civil szervezetek beszámolóját veszi át bármifajta ellenőrzés nélkül.

„Az Európai Bizottság kiszervezi a munkát senki által meg nem választott, főként kormánykritikus civil szervezeteknek. Ennek eredményeképpen a Magyarországot elemző jelentés négyszer több hivatkozást tesz civil szervezetek beszámolóira, mint a nyugati és északi országok esetében”

– mondta Varga, hozzátéve, a brüsszeli testület a civil szervezetek beszámolóját bármifajta ellenőrzés nélkül átveszi.

„Felvetődik a kérdés, hogy ha egy tagállam nem ért egyet az ajánlással, a jogállam szellemében milyen jogorvoslati eszköz áll rendelkezésére, hogy tiltakozzon az önkényesen, minden alap nélkül megállapított indítvány ellen.

Nem lehet a jogállamot jogellenes eszközökkel védeni, nem lehet az értékeket az értékek megsértésével védeni”

– fogalmazott a miniszter.

Magyarország sérelmezi azt is, hogy az uniós bizottság ahelyett, hogy biztosítaná a tagállamok közötti egyenlőséget, kettős mércét alkalmaz a jelentés elkészítésekor – vélekedett.

(via mti)

Valódi Hírek