Elborult Orbánék agya: A választások előtt brutális pénzeket raknak az agymosó köztévébe

Érzik a vesztüket?

Az ideinél közel 13 milliárd forinttal nagyobb költségvetésből gazdálkodhat 2022-ben az MTVA – írja a Telex a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslata alapján.

A Költségvetési bizottság által a Parlamentnek benyújtott javaslat tartalmazza a közmédia, illetve az MTI finanszírozását, így

2022-ben összesen 130,141 milliárd forintból gazdálkodhat az MTVA.

Az NMHH 48,8 milliárd forintot kap jövőre, míg a Médiatanács 695 millió forinttal számolhat.

Az MTVA költségvetése a 2010-es kormányváltás óta csaknem megduplázódott: akkor 64 milliárd forintot szavaztak meg a következő évre, 2020-ban pedig a közmédia éves költségvetése már a százmilliárd forintot is meghaladta.

Az idei költségvetés pedig már 117,71 milliárd forint volt.

A Telex cikke szerint tekintve, hogy 2022 választási év, ez az összeg feltehetően tovább fog nőni. A 2018-as országgyűlési választás évében ugyanis kiugró volt a különbség a tervezett és teljesített összeg között:

80,9 milliárd forintot szavazott meg arra az évre a parlament, de 97,7 milliárd forint lett a végösszeg, azaz majdnem 17 milliárddal lépték túl az előirányzott összeget.

A közmédia költségvetésében az NMHH is fontos szerepet játszik, hiszen a tervezetet ők állítják össze.

A hatóság elnöke, Karas Mónika épp múlt héten mondott le a tisztségéről. Karas kinevezése 2022 szeptemberében járt volna le, mivel 2013-ben 9 évre nevezték ki. Így még a jelenlegi kormánytöbbség tud dönteni az utódjáról, aki újabb kilenc évre bebetonozva ül majd a több tízmilliárdos költségvetésű Médiahatóság igazgatói székében.

(Telex.hu nyomán)

Valódi Hírek