FRISS: Megjött az EMMI válasza arra, hogy bevezetik-e a szigorúbb maszkviselést

A tárca szerint most oltásalapú védekezés zajlik.

Karácsony Gergely néhány napja levelet írt Pintér Sándor Belügyminisztériumának azzal kapcsolatban, hogy a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezi a kormánynál: állítsák vissza a 2021. július 3. előtt hatályos szabályokat a maszkviseléssel kapcsolatban.

A budapesti főpolgármester hozzátette, ha ezt Pintér nem érzi országosan szükségesnek, akkor a kormány adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselőtestületeinek, Budapest főváros területén a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy

a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő.

Az ATV ezt követően megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), hogy mit reagálnak Karácsony levelére.

Az EMMI válaszában azt írta, a kormány és az Operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, és ha szükséges további intézkedésekről dönt.

„A járvány negyedik hullámában a védekezés már oltásalapú, hiszen a vírus ellen az oltás biztosítja a legerősebb védelmet, és az előző hullámokkal szemben, ma már van vakcina és a lakosság 60 százaléka védett”

– írta a Kásler Miklós vezette minisztérium.

Hozzátették, a maszkviselés továbbra is a kiemelten veszélyeztetettnek számító területeken, így az egészségügyi intézményekben (háziorvosoknál, szakrendelőkben, kórházakban) és a szociális intézményekben (oltatlanok számára látogatáskor) kötelező.

„Emellett a mindennapokban a maszk ugyan nem kötelező, de nem is tiltott, ha valaki hordani szeretné, nyugodtan megteheti”

– írták.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek